Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Nieuwe regels voor hypotheekverstrekking

Nieuwe regels voor hypotheekverstrekking
24 maart 2011

HOUTEN – Per 1 augustus zullen strengere normen gelden voor het afsluiten van een hypotheek. Minister Jan Kees de Jager van Financiën schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat consumenten op deze manier beschermt worden tegen overkreditering.

De maximale hoogte van een hypotheek zal beperkt worden tot 110% van de waarde van de woning. Het zal moeilijker worden om af te wijken van de inkomensnorm en maximaal de helft van de hypotheeksom mag aflossingsvrij zijn.

Bovengenoemde regelgeving staat beschreven in de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen, welke afkomstig is van de Nederlandse banken en verzekeraars. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal streng toezicht houden op de naleving ervan.

Minister de Jager verwacht niet dat deze nieuwe regels ertoe leiden dat minder mensen een huis kopen. Huizenkopers kunnen volgens hem nog steeds voldoende lenen voor de financiering van een nieuwe woning. De Jager ziet de nieuwe code als een goede balans tussen het beschermen van de consument enerzijds en het openhouden van de woningmarkt anderzijds.

 

Bron: nieuws.nl
Nieuwe regels voor hypotheekverstrekking
2 december 2010

HOUTEN – Binnen nu en twee maanden komen er nieuwe, strengere regels wat betreft hypotheekverstrekking. Minister van financiën, Jan Kees de Jager, geeft banken tot 1 februari de tijd om zelf die regels op te stellen. Eind januari zal gekeken worden waar de banken mee zijn gekomen en zal de minister in overleg met de Tweede Kamer beslissen hoe de regels precies worden ingevoerd.

Mocht het zo zijn dat de voorstellen van de banken niet in de smaak vallen, dan kan De Jager deze zelf nog aanscherpen middels een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Dit alles schreef De Jager aan de Nederlandse Vereniging van Banken. Tevens heeft hij de ANvB vast om advies van de Raad van State gevraagd.

Eén van de vereisten is dat de banken ervoor zorgen dat leningen worden beperkt tot maximaal 112% van de waarde van de woning, met een verplichte aflossing tot 100% binnen de eerste zeven jaar. Tevens komen er voor de banken minder mogelijkheden om mensen meer te lenen dat bij hun inkomen past.

“Waar het mij omgaat, is dat de regels tegen ongewenste overkreditering worden aangescherpt. Dit is in het belang van de consument. Op welke wijze dit gebeurt vind ik minder belangrijk. Als de bescherming van de consument maar afdoende wordt geregeld”, aldus minister De Jager.

 

Bron: Telegraaf.nl

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

18,3% minder woningen verkocht in februari
Onderzoek naar variabele hypotheekrente door AFM
SNS Bank en Fortis zien meer wanbetalers hypotheek
Minister Dijsselbloem ziet weinig mogelijkheden versoepeling kredietregels
NHG populair bij koper

HOUTEN – Aan het eind van het derde kwartaal van 2012 ligt het aantal woningaankopen waarbij gebruikt gemaakt wordt van Nationala Hypotheek Garantie (NHG) op 68.200. Dit is vergelijkbaar met … lees meer

Makelaars hanteren lagere tarieven

HOUTEN – Makelaars hebben hun tarieven moeten verlagen vanwege de concurrentie in de sector. In het vierde kwartaal van 2008 waren de prijzen voor de bemiddeling bij de verkoop van … lees meer

Over hypotheken

VINEX-locaties

Vinex-locaties zijn uitbreidingsgebieden aan de rand van de grote steden die worden genoemd in de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra. Deze bouwlocaties zijn uitbreidingsgebieden die meestal gelegen zijn op de …