Nieuwe regels Nationale Hypotheek Garantie

3 december 2015

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft extra zekerheid: als je in financiële problemen raakt, wordt je geholpen bij het betalen van de hypotheeklasten. Wie gebruik maakt van de NHG betaalt minder rente over zijn hypotheek.  Elk half jaar worden de voorwaarden voor de NHG aangepast. We zetten de belangrijkste veranderingen 1 januari 2016 op een rij. 

Maximaal lenen

De overheid heeft bepaald dat je in 2016 maximaal 102 procent van de waarde van de woning mag lenen , dit wordt ‘Loan to Value’ (LTV) genoemd. In 2015 was deze LTV nog 103 procent. Vanaf 2018 wordt het 100 procent. 

Renteverlies

Wie een nieuwbouwwoning koopt, krijgt te maken met renteverlies tijdens de bouw. In de huidige voorwaarden van NHG maakt dit renteverlies geen deel uit van de waarde van de woning. Per 1 januari 2016 kunnen deze kosten wel meegefinancierd worden in de hypotheek.

Tweeverdieners meer lenen

Tweeverdieners kunnen een hogere hypotheek krijgen. Per 1 januari 2016 mag het laagste inkomen voor de helft worden meegenomen in de berekening voor de maximale hypotheek. Nu is dit nog een derde.

Restschuld

De restschuld van een woning met NHG kan per 1 januari 2016 meegefinancierd worden in de lening van een nieuwe woning, ook als deze nog niet verkocht is.

Studieschuld

Studieschulden tellen minder zwaar mee en tellen straks voor 0,45 procent bij het bepalen van de maximale lening. Nu is dat nog 0,75 procent.

Meer veranderingen

Meer veranderingen staan op stapel in 2016. Per 1 juli 2016 wordt de NHG-grens voor een woning verlaagd van 245.000 euro naar 225.000 euro. Vanaf 2017 wordt de grens voor een hypotheek met NHG gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheek

Wat is een hypotheek? Een hypothecaire lening sluit je af  om een huis te kunnen kopen. De hypotheek bestaat voor het grootste gedeelte uit het geleende bedrag en de rente die je …