Nieuwe pilot om flexwerkers aan hypotheek te helpen

10 september 2015

HOUTEN – Een aantal partijen op de hypotheekmarkt is een nieuwe proef gestart om ZZP'ers, flexwerkers, uitzendkrachten en freelancers gemakkelijker aan een hypotheek te helpen. 

Gedurende deze pilot, die een half jaar zal duren, wordt door middel van een scan gekeken naar de kansen van de flexwerker om in de toekomst genoeg inkomsten te verwerven.

Vooralsnog is het voor flexwerkers en mensen met tijdelijke contracten moeilijk om aan een hypotheek te komen, vanwege hun onzekere inkomen. Dit, terwijl het aantal dergelijke krachten op de arbeidsmarkt nog altijd sterk toeneemt.

"Steeds meer jonge, goed opgeleide professionals vallen niet meer binnen de standaardkaders. Terwijl volgens ons iemand met goede perspectieven op de arbeidsmarkt juist een prima klant is om een hypotheek aan te verstrekken", aldus directeur Mark de Rijke van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek.

Binnen de pilot wordt gebruik gemaakt van een scan, die ontwikkeld is door arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. Deze scan onderzoekt de arbeidsmarktkansen van hypotheekaanvragers voor de komende vijf jaar. Ook wordt berekend hoe groot de kans is dat iemand gedurende die periode langdurig werkloos zou worden.

Volgens De Rijke gaat het hiebij om een systeem dat al eerder ontwikkeld is voor het bedrijfsleven, maar nu ook geschikt gemaakt is voor hypotheken. Met behulp van de scan kan een 99% nauwkeurige inschatting gemaakt van het toekomstperspectief van de klant. Deze krijgt zelf ook het rapport te zien en kan zo inschatten of hij/zij de score wellicht kan verbeteren.

Dit is niet de eerste pilot die een hypotheek gemakkelijker verkrijgbaar moet maken voor flexwerkers en ZZP'ers. Eerder al startten uitzendorganisatie Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis een experiment met een perspectiefverklaring. Aan deze proef konden echter alleen klanten deelnemen die aan de genoemde uitzendorganisaties verbonden zijn. Deze proef is echter breder.

Bron: Nu.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Revisietekening

Een revisietekening is een tekening waarop exact de afmetingen en het verloop van zaken zoals leidingen achteraf worden aangegeven.