Nieuwe koophuizen stijgen snelst in prijs

16 oktober 2018

Uit nieuwe cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over de woningmarkt die recent werden gepubliceerd, blijkt iets opvallends. De prijzen van nieuwbouw stijgen harder dan die van bestaande huizen. Dit lijkt logisch, maar was dat tot voor kort zeker niet.

Nieuwbouwwoningen vs. Bestaande koopwoningen

Dat de huizenprijzen de laatste tijd de pan uit rijzen is geen nieuws, maar welke percentages er kunnen worden verbonden aan deze prijsstijgingen wél. Het CBS vergeleek de woningprijzen van het afgelopen kwartaal met hetzelfde kwartaal in 2017. Wat blijkt? Bestaande koopwoningen zijn gemiddeld maar liefst 9% duurder dan vorig jaar, maar het stijgingspercentage bij nieuwbouwwoningen lag nog hoger – op een krappe 13%.

Logische verklaring

Waar vorig jaar juist de prijzen van bestaande woningen het snelst duurder werden, ligt dat dit jaar anders. Waar zou dat aan kunnen liggen? Hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein, geeft in het FD een heel logische verklaring: nieuwbouwwoningen worden nu waarschijnlijk gebouwd op plekken waar veel behoefte is aan huizen.

Goed nieuws

Elders in Europa gaan de huizenprijzen ook wel snel omhoog, maar in de meeste landen niet met zo’n vaart als in Nederland. Alleen in de landen Ierland, Slovenië, Portugal en Hongarije worden de woningen sneller duurder. Toch is er ook ‘goed’ nieuws: voor het eerst sinds 2015 stijgen de prijzen van huizen (zowel nieuwbouw als bestaand) niet harder dan in het kwartaal ervoor. In het tweede kwartaal lag de prijsstijging namelijk op 9,3%.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Loonbelastingbeschikking

Als je een eigen woning hebt, mag je de hypotheekrente opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Hiervoor moet je bij de Belastingdienst een loonbelastingbeschikking aanvragen. Vaak kan de belastingaftrek vooraf …