Klik hier om WhatsApp te openen

Nieuwe hypotheekmogelijkheid voor duurhuurders

Grote kans dat je er zelf velen kent of er één bent: een ‘duurhuurder’. Dat ben je als je meer dan 25% van je inkomen aan woonlasten kwijt bent. Strenge inkomenseisen maken het voor deze groep vaak onmogelijk om een passende hypotheek te krijgen. BLG Wonen introduceert een oplossing: een zogenaamde ‘huurverklaring’.

Hypotheekverklaring

 De hypotheekverstrekker wil met dit nieuwe initiatief de koopwoningmarkt toegankelijker maken voor de huurders uit de vrije sector. Dat zijn er een heleboel, vooral als je het vergelijkt met cijfers uit andere Europese landen. De huurverklaring moet helpen aantonen dat je een hypotheeklast die je volgens de strenge inkomenseisen niet kan dragen, juist wél kan betalen. Hoe werkt zoiets?

Landelijk uitgerold

De huurverklaring wordt geleverd aan personen die al minimaal twee jaar de huur kunnen betalen die hoger is dan de bruto hypotheeklasten (+ onderhouds- en gemeentelijke kosten) van de gewenste lening, en daarbij niet hebben ingeteerd op hun vermogen. BLG Wonen, samen met de ASN-bank en SNS onderdeel van de Volksbank, gaat de verklaring komende maanden testen bij veertig duurhuurders. Daarna moet het initiatief landelijk worden uitgerold.

Veel duurhuurders

De groep die gebruik zou kunnen maken van de huurverklaring, is niet gering. Zo’n 500.000 huishoudens in de vrije huursector besteedt meer dan 25% van z’n inkomen aan woonlasten. Gemiddeld wordt er zelfs 42% van de inkomsten besteed aan huur. En dat is weggegooid geld, zo ervaren veel huurders zelf. Als je een huis koopt, bouw je vermogen op. Als je blijft huren, zo rekende BLG Wonen uit, kan het bedrag dat je misloopt aan vermogen in tien jaar oplopen tot zo’n €50.000.

Waarmee kunnen we je helpen?