Nieuwbouwwoningen steeds vaker te laat opgeleverd

Kopers van huizen die nog gebouwd moeten worden komen steeds vaker in de problemen doordat hun woning later klaar is dan verwacht. Officiële cijfers zijn er niet, maar het lijkt een onmiskenbare trend: gedupeerde kopers zitten noodgedwongen lang vast in een duur huurhuis, een vakantiewoning of trekken weer bij hun ouders in.

Personeelstekort

Er komen veel vertragingsklachten binnen bij makelaars en bijvoorbeeld bij de Vereniging Eigen Huis. Wat is de reden voor deze (abnormale) vertragingen? Veel onderaannemers halen door het heersende personeelstekort in de bouw hun deadlines niet. Als er dan ook nog eens een strenge winter dreigt, wordt de deadline alleen maar verder uitgesteld. Het gaat nu vooral mis bij het aanleggen van gas, elektra en water, in die sector is namelijk het grootste personeelstekort.

Omzetgroei bouw daalt

Er is helaas geen percentage bekend van te laat opgeleverde nieuwbouwwoningen. Wel blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek dat de omzetgroei in de bouw daalt. Ondernemers kampen steeds vaker met materiaal- en personeelstekorten, waardoor er minder ge- en verbouwd kan worden. Wat is dan precies de omvang van dat personeelstekort in de bouw? Het Economisch Instituut voor de Bouw berekende recent dat er tot en met 2022 zo’n 55.000 extra werknemers nodig zijn in de bouw. Hierdoor zal de wachttijd voor nieuwbouwwoningen alleen nog maar groter worden.

De stad als probleem

Niet alleen het gebrek aan werkkrachten, maar nog iets belemmert de snelle bouw van nieuwbouwwoningen. Zo meent de directeur van het voornoemde EIB dat er in de stad teveel nieuwe huizen worden gebouwd, waar bezwaarschriften van buren, problemen met bodemsanering en hoge eisen wat betreft duurzaamheid de bouw vertragen. Deze issues spelen veel minder in de zogenoemde ‘groene gebieden’.

Kosten

Een verlate oplevering kost de aankomende bewoners eigenlijk altijd geld. Neem bijvoorbeeld een vakantiewoning die langer moet worden gehuurd. In principe is het bouwbedrijf verantwoordelijk voor deze kosten, maar wel pas als de contractuele datum wordt gemist. Waar een aannemer vaak mondeling een bepaalde datum afspreekt, wijkt die nogal eens af van de ruim genomen contractdatum in de kleine lettertjes.

Een heldere communicatie met de aannemer is dus van groot belang, net als wat extra geduld als je toch écht voor die nieuwbouwwoning in de stad wil gaan. Gelukkig heb je minder geduld nodig voor de bijbehorende hypotheekaanvraag. Tenminste, als het aan ons ligt.

 

Waarmee kunnen we je helpen?