Nieuwbouwwoning steeds vaker appartement

16 september 2008

HOUTEN – Over twee jaar is ongeveer 40 procent van de nieuwe huizen een appartement of flat. Hiermee wordt de trend dat een steeds groter deel van de nieuwbouwwoningen een appartement is, verder doorgezet.

In een onderzoek van Bouwkennis naar de nieuwbouwmarkt komt de toename van het aandeel 'meergezinswoningen' naar voren. De groei is behoorlijk, want in 2004 was nog maar 25 procent van de nieuw gebouwde huizen een appartement of flat en zes jaar later zal dit percentage dus rond de 40 procent liggen. Het aantal 'meergezinswoningen' voor dit jaar wordt verwacht 38,8 procent te zijn.

De forse groei van appartementen en flats wordt verklaard door de afnemende groei van nieuwe huizen in Vinex-locaties de laatste en komende jaren en doordat er meer huurwoningen werden gebouwd. In Vinex-locaties komen eengezinswoningen vaak voor en bij huurwoningen is er vaker sprake van appartementenbouw, omdat de huurprijzen daardoor gedrukt worden. Maar bij koopwoningen wordt ook een groei van het aandeel 'meergezinswoningen' geconstateerd door Bouwkennis.

Er wordt voor dit jaar een piek verwacht voor de totale woningbouwproductie in Nederland, met 84.000 nieuwe huizen. Door de stagnerende economie daalt de totale woningbouwproductie via 82.500 nieuwe huizen in 2009, naar 78.500 in 2010. Hierdoor wordt de trend gebroken, want sinds 2003 (59.629 nieuwe huizen) is de woningbouwproductie alleen maar fors gestegen. De komende twee jaar zou het aantal nieuwe huizen dalen met 7%.

Bron: Metro

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Huizenprijzen

Huizenprijzen is de term voor de aankoopprijzen van Nederlandse huizen. Dit begrip is niet gelijk aan vraagprijzen.