Nieuwbouwwoning heeft voorkeur voor starters

17 maart 2008

HOUTEN – Driekwart van de starters op de woningmarkt is op zoek naar een nieuwbouwhuis. Dat is gebleken uit een marktonderzoek onder duizend starters (gemiddelde leeftijd 28) door de website fundaNieuwHuisPlan. De onderzoekers geven aan dat er sprake is van een trendbreuk, omdat de verkoop van nieuwbouwwoningen al vijf jaar een afname laat zien.

De verkoop is in 2007 verder afgenomen met 13 procent, naar 38.000 stuks, volgens de NVB, de branchevereniging voor projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Deze daling is het gevolg van een stijgende hypotheekrente en hogere bouwkosten, waardoor de gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis is opgelopen tot 285.000 euro.

Nu zoeken de starters toch weer naar nieuwbouwwoningen. FundaNieuwhuisPlan ziet daarvoor drie redenen. Ten eerste worden er goedkopere woningen neergezet doordat bouwers goedkopere materialen gebruiken. Daarnaast wordt er meer gebouwd, zodat er nieuwbouwwoningen beschikbaar zijn. Ten derde willen starters als zij een bestaand huis kopen, toch vaak een andere badkamer en keuken. Hierdoor is een bestaande woning duurder voor hen dan nieuwbouw.

Volgens VEH worden nieuwbouw eengezinswoningen in de praktijk altijd snel verkocht. "Bij nieuwbouw weet je waar je financieel aan toe bent, daar komen geen renovatiekosten bij. En jaren-dertigwoningen zijn erg populair, dus duur", aldus de woordvoerder. Volgens hem zijn het de appartementen, die projectontwikkelaars zo graag bouwen, die lang te koop blijven staan.

Overigens worden nieuwbouw eengezinswoningen wel snel verkocht, maar staan ze ook weer snel te koop, weet VEH. "Gedurende de bouwtijd lopen veel relaties stuk en willen de kopers meteen van het huis af als het klaar is", verklaart de woordvoerder.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Precariorechten

Precariorechten zijn bijvoorbeeld het recht om boven de openbare grond balkons te hebben of het recht om openbare grond tijdelijk te mogen gebruiken, in verband met een verbouwing.