Nieuwbouwwoning hardst getroffen

5 maart 2009

HOUTEN – Ontwikkelaars van nieuwbouwwoningen worden nog erger getroffen door de ellende op de woningmarkt dan verkopers van bestaande huizen. De onafhankelijke website voor vastgoedprofessionals Spacemakers.nl concludeert dit uit een onderzoek onder projectontwikkelaars.

Dit wordt veroorzaakt doordat de verkoopprijs van bestaande huizen makkelijker is te verlagen dan de verkoopprijs van nieuwbouwwoningen. De kostprijs van nieuwbouwwoningen zou dit niet toelaten.

In 2008 zagen veel projectontwikkelaars al een sterke daling van het aantal verkopen. Nu in het begin van 2009 meldden de meeste van hen dat de verkoop vrijwil stil ligt. Dit ligt niet aan de vraag, want die is nog wel groot, maar de mensen zijn bang om een huis te kopen voordat zij hun eigen huis hebben verkocht. De projectontwikkelaars hebben alleen nog een beetje succes wat betreft appartementen of goedkope rijwoningen. Meestal komen de kopers hiervan uit huurwoningen.

Het wordt voor projectontwikkelaars extra lastig om te concurreren met bestaande bouw. Door de hogere grondkosten en steeds strengere kwaliteitseisen vanuit de overheid zijn de marges van projectontwikkelaars de laatste tijd flink teruggelopen. Hierdoor is de verkoopprijs van een nieuwbouwwoning steeds dichter bij de kostprijs komen te liggen, waardoor nieuwe huizen de prijsdaling van bestaande woningen dus niet kunnen volgen.

Bron: metro

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Overnamebeding

Bij overlijden van de ene eigenaar krijgt een mede-eigenaar het recht om het aandeel van de ander(en) in de gezamenlijke eigendommen over te nemen. Dit wordt een overnamebeding genoemd.