Nieuw woonakkoord als impuls voor de woningmarkt

13 februari 2013

HOUTEN – Dinsdagavond sloten de fracties van D66, ChristenUnie, SGP, VVD en PvdA een akkoord over de woningmarkt, waar zij vervolgens woensdagochtend definitief mee instemden. Het akkoord geeft minister Blok van Wonen groen licht voor zijn plannen om de woningmarkt uit het slop te halen. 

Het binnen 30 jaar volledig annuitair aflossen van hypotheken blijft de norm. Wel komt er nu de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50% van de waarde van de woning. Tevens wordt het mogelijk gemaakt dat er afspraken gemaakt worden tussen bank en klant over de aflossingstermijn van de tweede lening. De rente over deze tweede lening kan echter niet worden afgetrokken van de belastingen. Het gevolg is dat de maandlasten in de eerste jaren lager uitvallen, maar de kosten over gehele periode echter hoger zullen zijn wanneer de consument voor deze nieuwe mogelijkheid kiest. 

In het akkoord staat ook te lezen dat de huur niet gekoppeld zal worden aan de woz-waarden zoals het kabinet eerder van plan was. Ook zijn de inkomensafhankelijke huurverhogingen iets beperkt. De BTW op verbouwingen gaat voor een periode van één jaar omlaag, van 21% naar 6% en er zal een groter fonds komen voor startersleningen. Tevens zullen woningcorporaties geen verhuurdersheffing opgelegd krijgen van 2 miljard, maar in plaats daarvan van 1,75 miljard.

 
Minister Blok ziet het nieuwe akkoord als een impuls voor de woningmarkt die scheefwonen tegen zal gaan en zal leiden tot meer zekerheid voor huiseigenaren. 

 

Bron: Nu.nl – Fintool – Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekregister

In het hypotheekregister van het kadaster wordt vastgelegd of er een hypotheek rust op een onroerende zaak. Iedereen kan door middel van een uitreksel informatie verkrijgen uit het register.