Niet-NVM makelaars op Funda

7 september 2007

De huizensite Funda.nl heeft medegedeeld dat het aanbod van huizen op de website zich vanaf nu niet alleen beperkt tot huizen van NVM makelaars. Hiermee maakt Funda van de nood een deugd nadat een rechterlijke uitspraak duidelijk maakte dat het overnemen van een huizenaanbod niet illegaal is.

Nadat de stichting Baas in eigen huis een rechtszaak had aangespannen tegen concurrent van Funda, Jaap, werd duidelijk dat het overnemen van het huizenaanbod niet illegaal is, mits dit aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hierdoor kon Jaap.nl een groter aantal huizen aanbieden dan Funda.

Door nu ook huizen aan te bieden van niet-NVM makelaars is het aanbod van huizen op Funda flink gestegen waardoor hier weer meer huizen aangeboden worden dan op Jaap.nl.

Bij de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) leidt de mededeling van Funda tot een stormloop op lidmaatschapsaanvragen omdat het huizenaanbod van de, bij de LMV aangesloten, makelaars nu ook op Funda te zien zijn. Funda maakt op de website echter nog wel een duidelijk onderscheid door de eigen woningen eerst en die van niet-NVM makelaars onderaan aan te bieden.

Een andere branche-organisatie, VBO makelaar, noemt de zet van Funda een positieve ontwikkeling maar maakt wel de kanttekening zich zorgen te maken over de kwaliteit van de geboden informatie.

Concurrent Jaap.nl is echter alweer van plan om binnenkort terug te slaan. In een reactie verklaarde een woordvoerder van Jaap dat er binnenkort een nieuwe website wordt gelanceerd, waar helaas nog geen details over worden onthuld.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bronnen: anp.nl, z24.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Oorspronkelijke hoofdsom

De oorspronkelijke hoofdsom is het bedrag dat bij het aangaan van een hypotheek is verstrekt. Men spreekt over een oorspronkelijke hoofdsom omdat de schuld in de loop der jaren kan …