Niet-NVM makelaars op Funda

7 september 2007

De huizensite Funda.nl heeft medegedeeld dat het aanbod van huizen op de website zich vanaf nu niet alleen beperkt tot huizen van NVM makelaars. Hiermee maakt Funda van de nood een deugd nadat een rechterlijke uitspraak duidelijk maakte dat het overnemen van een huizenaanbod niet illegaal is.

Nadat de stichting Baas in eigen huis een rechtszaak had aangespannen tegen concurrent van Funda, Jaap, werd duidelijk dat het overnemen van het huizenaanbod niet illegaal is, mits dit aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hierdoor kon Jaap.nl een groter aantal huizen aanbieden dan Funda.

Door nu ook huizen aan te bieden van niet-NVM makelaars is het aanbod van huizen op Funda flink gestegen waardoor hier weer meer huizen aangeboden worden dan op Jaap.nl.

Bij de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) leidt de mededeling van Funda tot een stormloop op lidmaatschapsaanvragen omdat het huizenaanbod van de, bij de LMV aangesloten, makelaars nu ook op Funda te zien zijn. Funda maakt op de website echter nog wel een duidelijk onderscheid door de eigen woningen eerst en die van niet-NVM makelaars onderaan aan te bieden.

Een andere branche-organisatie, VBO makelaar, noemt de zet van Funda een positieve ontwikkeling maar maakt wel de kanttekening zich zorgen te maken over de kwaliteit van de geboden informatie.

Concurrent Jaap.nl is echter alweer van plan om binnenkort terug te slaan. In een reactie verklaarde een woordvoerder van Jaap dat er binnenkort een nieuwe website wordt gelanceerd, waar helaas nog geen details over worden onthuld.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bronnen: anp.nl, z24.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Sleutelklaar

Een woning wordt sleutelklaar opgeleverd, dat betekent dat er in principe niets meer hoeft te gebeuren. De definitie van sleutelklaar opleveren verschilt per aanbieder, bijvoorbeeld: wel of geen vloer- of wandafwerking.