NHG wordt mogelijk verhoogd

17 juni 2009

HOUTEN – Het kabinet wil de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhogen van 265.000 naar 350.000 euro om zo de woningmarkt een oppepper te geven. Dit betekent dat huizen tot 312.500 euro in aanmerking komen voor de NHG, rekening houdend met de ‘Kosten Koper’.

Waarschijnlijk gaat de tijdelijke verhoging in op 15 juli en zal weer aflopen op 1 januari 2011. Het voorstel van minister Van der Laan (Wonen) ligt eind van deze week in de ministerraad. Om de extra risico’s voor de hogere NHG tot het eind van dit jaar op te vangen, reserveert Van der Laan 9 miljoen euro.

De verhoging van de  NHG moet het voor twijfelaars makkelijker maken om een huis te kopen in deze economisch zware tijden. Het aantal transacties op de huizenmarkt daalde sinds september vorig jaar met 40 procent. De woningmarkt wacht dan ook al een lange tijd op de verhoging van de NHG. President van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is ook een voorstander van een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie, maar benadrukt hierbij wel dat deze verhoging voor een ‘bepaalde periode’ moet gelden.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekgever

De eigenaar van een woning is de hypotheekgever. Diegene geeft het recht van hypotheek als zekerheid aan de geldverstrekker. In veel gevallen is dit ook de geldnemer.