NHG viert jubileum & presenteert nieuwe plannen

13 februari 2019

Recent vierde de Nationale Hypotheek Garantie haar 25-jarig bestaan en op het feestelijke evenement presenteerde bestuurder Arjen Gielen de plannen voor een digitaal platform waar klanten tegelijkertijd hun hypotheek, pensioen én andere financiële zaken kunnen beheren.

Meer inzicht

Het systeem moet ervoor zorgen dat mensen meer inzicht krijgen in hun persoonlijke, complete financiële plaatje en er beter de regie over kunnen voeren. Niet alleen de NHG zelf is bezig met het platform, diverse andere partijen zijn betrokken. Zo werkt onder meer de Rabobank mee, de Sociale Verzekeringsbank, pensioenuitvoerder APG en de technische universiteit Delft.

2,25 miljoen NHG-hypotheken

25 jaar geleden werd de NHG opgericht om bezit van een eigen woning voor een bredere groep te realiseren, door gunstige voorwaarden te bieden zoals de bescherming tegen restschuld bij gedwongen verkoop veen huis. In de bestaanstijd van de Nationale Hypotheek Garantie hebben maar liefst 2,25 miljoen huiseigenaren een hypotheek met NHG afgesloten. Het grootste gedeelte, 1,9 miljoen mensen, gebruikte de lening ook daadwerkelijk voor de aankoop van een woning.

€1 miljard aan verliesdeclaraties

Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, die de kas van de NHG beheert, keerde in totaal maar liefst €1 miljard uit aan verliesdeclaraties. Het overgrote deel, zo’n €865 miljoen, werd tijdens de crisis betaald. Tussen 2010 en 2017 keerde de stichting 24.000 verliesdeclaraties uit. Dit in schril contrast met bijvoorbeeld het derde kwartaal van 2018, toen nog maar 174 huishoudens aanspraak hoefden te maken op hun NHG.

Starters

De NHG lijkt in deze tijden van economische voorspoed en oververhitting op de huizenmarkt niet echt meer nodig, maar juist voor een bepaalde doelgroep wel: de starter. Een groot deel van de gebruikers van de Nationale Hypotheek Garantie is starter, dat is precies de groep waar de garantie ooit voor in het leven werd geroepen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Servicekosten

Servicekosten zijn de maandelijkse bijdragen die appartementseigenaren verschuldigd zijn. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud en schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten en dient tevens als een reserve.