NHG versoepelt regels scheiding

2 maart 2020

Door de enorme prijsstijgingen op de woningmarkt, staan stellen met een koopwoning die gaan scheiden, binnen de kortste keren allebei op straat. Dat heeft te maken met de hoge overwaarde, het is steeds moeilijker om de ex uit te kopen. Hier heeft de NHG iets op bedacht.

Overwaarde bottleneck

Het is de meest voorkomende reden om een woning te moeten verkopen: relatiebeëindiging. Vaak wil een van de partners wel in het huis blijven wonen, maar is dit onmogelijk door de overwaarde. Als je bijvoorbeeld tien jaar geleden samen een huis van €240.000 kocht, is die inmiddels zo’n €310.000 waard. Dit betekent dat de partner die er blijft wonen de helft van de overwaarde moet ophoesten, om de ex uit te kopen. Dat is in dit geval €35.000. Dit bedrag kan niet worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek, dus moet daar een aparte lening of consumptief krediet voor worden afgesloten, waarvan de lasten veel hoger liggen.

Aanpassing regels

Vaak kan de partner die het huis wil behouden de extra lasten voor de ‘overwaarde-lening’ niet betalen, en moeten beide partners op zoek naar een betaalbare huurwoning – bijna onmogelijk tegenwoordig. De NHG is juist in het leven geroepen om dit soort situaties tegen te gaan, dus komt ze met nieuwe regelgeving.

Beheertoets in plaats van acceptatietoets

Als de partner die in het huis wil blijven wonen een nieuwe hypotheek afsluit, wordt niet de acceptatietoets uitgevoerd, maar de zogeheten beheertoets. Er wordt dan niet specifiek meer gekeken naar wat er geleend kan worden, maar juist naar de hypotheeklast die betaald moet worden. Als de geldverstrekker kan onderbouwen dat de klant de hypotheeklasten kan dragen, dan mag de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek worden opgeteld.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Oversluiten

Oversluiten is het opnieuw afsluiten van je hypotheek onder andere voorwaarden en meestal tegen een lagere rente. Je kunt ook oversluiten naar een andere instelling. In de meeste gevallen zijn oversluitkosten …