NHG-premie omlaag?

2 februari 2017

Vereniging Eigen Huis vindt dat de premie die kopers betalen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan worden verlaagd. De Vereniging pleit hiervoor bij de eerstkomende herziening van de NHG-normen.

Aantal mensen met betalingsproblemen afgenomen

Het aantal mensen dat bij de NHG aanklopte met betalingsproblemen is afgenomen en ook het gemiddeld uitgekeerde schadebedrag is gedaald. Daarom kan de premie omlaag. Het eigen vermogen van de NHG is in acht jaar tijd meer dan verdubbeld tot ruim 960 miljoen euro.

Minder schadeclaims

Vorig jaar heeft NHG volgens VEH 22 procent minder schadeclaims uitgekeerd. Huiseigenaren nemen sneller contact op met hun bank als hun hypotheek lastig betaalbaar dreigt te worden. Zij slagen er dan vaker in om hun eigen huis te behouden, of om het zonder verlies te verkopen. In Noord-Holland waren de verliezen het laagst, in Groningen en Zeeland gemiddeld het hoogst. Daar spelen nog steeds dalende huizenprijzen, de bevolkingskrimp en de schade aan onderpanden in de NAM-gebieden een rol.

Premie voor zekerheid NHG

In 2016 werd circa 74 procent van de hypotheken met NHG afgesloten. Geldverstrekkers bieden klanten een rentekorting op een hypotheek met NHG-zekerheid. Bij een gedwongen verkoop van de woning dekt de NHG de schade, zodat de voormalige eigenaar zonder restschuld verder kan. Kopers betalen voor de zekerheid van NHG eenmalig een premie van 1 procent van het hypotheekbedrag. In 2008 was die premie nog 0,45 procent. In de crisisjaren liep de premie op doordat meer mensen in financiƫle problemen kwamen en hun huis met verlies moesten verkopen.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Crediteur

Een crediteur is een schuldeiser, zoals de organisatie die jou een hypotheek verstrekt.