NHG moet tijdelijk verhoogd worden

12 mei 2009

HOUTEN – Om de vastgelopen huizenmarkt weer op gang te krijgen moet het kabinet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tijdelijk flink verhogen. Vastgoedeconoom Piet Eichholtz van de Universiteit van Maastricht stelt dit in een recentelijk gepubliceerd onderzoek.

Het maximumbedrag voor NHG bedraagt op het moment 265.000 euro. Eichholtz denkt dat een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie een goed middel is om de huizenmarkt weer op de rails te krijgen. “Het geeft banken en consumenten meer vertrouwen.”

Bij elke tussentijdse verhoging van de garantie, namen de transacties die binnen de nieuwe financiële ruimte vielen flink toe blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers denken dat een verhoging ook in de huidige markt de vraag naar woningen die beneden de nieuwe grens komen te liggen stimuleert.

De NHG zorgt ervoor dat de schuld overgenomen wordt van de bank wanneer een huizenbezitter niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, waardoor de bank minder risico loopt bij hypotheken met NHG. “Bij een hoge garantie durven banken meer geld uit te lenen. Ze hoeven minder kapitaal achter de hand te houden voor die leningen en geven dat voordeel door aan de consument in de vorm van een lagere rente”, aldus Eichholtz.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Aanbesteding

Een aanbesteding is de toewijzing van een opdracht door een opdrachtgever, de aanbesteder, aan een aannemer of bouwbedrijf voor een afgesproken prijs.