NHG helpt huishoudens met betalingsproblemen

13 mei 2009

HOUTEN – De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat eigen-woningbezitters helpen die betalingsproblemen hebben. Huishoudens die als gevolg van werkloosheid hun hypotheeklasten niet meer volledig kunnen betalen en hun woning hebben gefinancierd met NHG, mogen hun betalingsachterstand laten oplopen tot een bedrag dat maximaal 9 procent van de lening bedraagt.

Voor deze betalingsachterstanden zal het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) borg staan. Voorwaarde voor de toepassing van de Woonlastenfaciliteit (WEW) is wel dat deze huishoudens naar draagkracht blijven betalen op basis van het actuele inkomen.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die verantwoordelijk is voor de NHG, heeft toestemming gekregen van minister Eberhard van der Laan (WWI) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding en overlijden van de partner kan de zogeheten woonlastenfaciliteit worden toegepast. Op deze manier krijgen huiseigenaren meer tijd om de betalingsproblemen op te lossen en een eventuele gedwongen verkoop te voorkomen. 

Het tijdelijk verhuren van woningen die te koop staan wordt door het Waarborgfonds onder bepaalde voorwaarden ook toegestaan. De gemeente en de geldverstrekker moeten hiermee wel akkoord gaan. Mensen met dubbele woonlasten kunnen zo worden geholpen.

Vanaf 1 juli gaat er bij de Nationale Hypotheek Garantie een extra voorwaarde gelden bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Er is dan een insolventieverzekering nodig, zodat de koper de zekerheid heeft dat het huis ook wordt afgebouwd wanneer de aannemer bijvoorbeeld failliet zou gaan.

Bron: zibb.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Ongebouwde eigendommen

Ongebouwde eigendommen zijn onroerende zaken die niet bebouwd zijn zoals een perceel bosgrond of een stuk bouwgrond.