Klik hier om WhatsApp te openen

NHG-grens volgend jaar op 435.000 euro

Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag je dit jaar maximaal 405.000 euro lenen. In 2024 stijgt dit bedrag met 30.000 euro. Dit moet het voor zoveel mogelijk huizenkopers mogelijk maken om zich in te dekken tegen financiële rampspoed. Hoe werkt dat ook alweer precies met een NHG-hypotheek? En waarom zo’n forse ophoging?

Huizenprijzen dalen, NHG-grens stijgt

Jaarlijks wordt de NHG-grens opnieuw bepaald. Bij het stellen van de grens wordt gekeken naar de woningprijzen in de afgelopen 27 maanden. In 2024 gaat de NHG-grens een fikse stap omhoog, dit was niet helemaal de verwachting. De huizenprijzen zijn namelijk al een jaar aan het dalen, zo concludeert het CBS.

Toegankelijk voor veel kopers

Hugo de Jonge, als demissionair minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de woningmarkt, onderbouwt deze stijging in een brief naar de Tweede Kamer als volgt: ‘Door de verhoging van de grens blijft een hypotheek met NHG toegankelijk voor veel kopers van een woning.’ De Nationale Hypotheek Garantie moet dus vooral voor veel huizenkopers, en dan met name starters, een optie blijven.

Bij een gemiddelde koopsom van 422.000 euro voor een bestaand huis in september, is een NHG-grens van 435.000 euro ruim. Helemaal als je je aan te kopen huis wil verduurzamen. De NHG-grens ligt voor deze kopers nog een stuk hoger, op 462.100 euro maximaal.

Geen restschuld

Maar waarom zou je kiezen voor een NHG-hypotheek? De Nationale Hypotheek Garantie biedt een vangnet voor woningeigenaars die hun woonlasten niet meer kunnen betalen door bijvoorbeeld een scheiding, arbeidsongeschiktheid of een sterfgeval. NHG zorgt ervoor dat je niet met een restschuld blijft zitten bij gedwongen verkoop.

Borgtochtprovisie

Aan die financiële bescherming zit een eigen investering vast. Als je namelijk een NHG-hypotheek afsluit, betaal je eenmalig een borgtochtprovisie. Dit is een klein percentage van het totale leenbedrag. De provisie ligt dit jaar op 0,6%, dat blijft hetzelfde in 2024. Tegelijkertijd krijg je korting op de hypotheekrente, omdat de geldverstrekker minder risico loopt met jouw NHG-lening.

Wil jij een NHG-hypotheek? Laat je door ons team van experts adviseren in wat de meest voordelige lening is in jouw financiële situatie!

Waarmee kunnen we je helpen?