NHG: doorstromers dupe van stijgende huizenprijzen

18 april 2016

NHG is voor doorstromers steeds lastiger te verkrijgen, nu de huizenprijzen weer stijgen. NHG, ofwel Nationale Hypotheek Garantie, werd in het eerste kwartaal van 2016 nog toegepast bij ‘slechts’ 61 procent van de hypotheken. Een jaar geleden viel nog ruim driekwart van de hypotheken onder deze regeling. Vooral doorstromers op de huizenmarkt hebben geen recht meer op de bescherming die NHG biedt. 

Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. ,,Sinds een jaar zien we dat steeds minder hypotheken met NHG worden afgesloten. Dat is zorgelijk, juist omdat deze regeling in het leven is geroepen om mensen te beschermen tegen de risico’s die de aankoop van een huis met zich mee kan brengen”, zegt André Mooijman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven. ,,Ook in bijvoorbeeld Bodegraven is nu al zichtbaar dat een steeds groter deel van de groep doorstromers niet in aanmerking komt voor de NHG, omdat zij doorgaans een duurdere woning kopen.”

In het eerste kwartaal van 2015 gold dit voor bijna de helft van de doorstromers, blijkt uit cijfers van de Hypotheek Index. Binnen één jaar nam dit landelijk toe naar 62 procent. Mooijman: ,,Ook blijkt dat het gemiddelde hypotheekbedrag in het afgelopen jaar flink is gestegen: voor starters met 7 procent en voor doorstromers met 10 procent. We verwachten een steeds grotere kloof tussen de bovengrens van de NHG en het gemiddelde hypotheekbedrag voor doorstromers.”

NHG: rentekorting en zekerheid

Naast de zekerheid die een hypotheek met NHG biedt, ontvangt de consument ook een rentekorting bij het sluiten van een hypotheek met NHG. Deze korting is gemiddeld 0,5 procent, maar afhankelijk van de geldverstrekker kan dit zelfs oplopen tot 0,8 procent. Bij een hypotheekbedrag van 250.000 euro met een looptijd van 30 jaar kan een rentekorting van 0,5 procent al ruim 100 euro op uw maandlasten schelen. Een steeds groter wordende groep doorstromers kan niet meer profiteren van deze rentekorting.

NHG-grens koppelen aan gemiddelde huizenprijs

De NHG-grens wordt niet verder verlaagd per 1 juli 2016. De grens om in aanmerking te komen voor NHG wordt vanaf januari 2017 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Het aantal doorstromers is in het eerste kwartaal met 10 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

Doorstromer? Dan biedt een adviesgesprek meer duidelijkheid. Vraag daarom snel vrijblijvend advies aan.

 

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Rentevrijstelling

In het geval van een rentevrijstelling hoef je over een bepaald bedrag aan ontvangen rente geen belasting af te dragen.