Nederlandse woningen behoren tot de duurste van Europa

27 september 2007

Houten – De prijzen van Nederlandse eengezinswoningen zijn vorig jaar opnieuw enorm gestegen en maken deel uit van de duurste in Europa. Eengezinswoningen in Zwitserland, Luxemburg en Ierland zijn echter nog steeds duurder, terwijl woningen in onder meer Duitsland, België en in het bijzonder Zweden lager geprijsd zijn dan bij ons. 

Dit blijkt uit een onderzoek van makelaarsorganisatie Era, die de prijzen van woningen in zeventien landen heeft vergeleken. Uit hun overzicht blijkt dat de prijs van een gemiddeld huis in Nederland in 2006 met 7,6% is toegenomen tot gemiddeld €241.000 euro, een toename die overigens vergelijkbaar is met het gemiddelde in de andere EU-landen. Al zijn er binnen Europa ook behoorlijke verschillen. Zo stegen de prijzen van woningen in België met 13% tot €175.000 euro en in Duitsland daalden de woningen juist met 0,3% in waarde tot €173.000.  

Het goedkoopst is een doorsnee woonhuis in Bulgarije met €44.000 euro, terwijl men in Luxemburg bijna tien keer zoveel betaalt. Onlangs werd in een ander onderzoek uitgerekend hoe lang men gemiddeld moet werken om van het zuur verdiende geld een huis te kunnen kopen. In Nederland is dit bijvoorbeeld 7,4 jaar, in Zweden 5,4 jaar en in Spanje 11,8 jaar.  

In het onderzoek van Era zijn ook de huizenprijzen in de verschillende hoofdsteden bekeken, waarbij Amsterdam ten opzichte van andere Europese landen goed uit de bus komt. De gemiddelde woningprijs van €225.000 is immers nog niet de helft van wat men in Londen betaalt, terwijl ook een doorsnee woning in Madrid inmiddels ruim €380.000 kost. In Praag kun je daarentegen voor €67.000 nog een degelijke woning kopen.  

Daarnaast heeft Era een aantal andere kosten vergeleken waarmee een koper van een woning te maken krijgt. Daaruit blijkt dat de Nederlandse makelaarscourtage van gemiddeld 1,7% laag is. Alleen in Ierland en Groot-Brittannië ligt die iets lager, maar in bijvoorbeeld België (3%), Oostenrijk (4%) en voornamelijk Duitsland (4,7%) liggen deze kosten aanzienlijk hoger.

De overdrachtsbelasting in Nederland van 6% daarentegen is aan de hoge kant. In veel landen ligt dit tarief op de helft of zelfs op slechts 1 à 1,5% zoals in Ierland, Groot-Brittannië en Zweden. Al steken België en Spanje er wat dit betreft met kop en schouders bovenuit met hun tarief van 10%. In Europa is overigens zeer weinig beweging te zien in deze tarieven, zoals ook in Nederland het geval is ondanks vele verzoeken om verlaging van dit tarief.

Een ander opvallend feit is dat de hypotheekrentetarieven van landen in de eurozone nog altijd erg uiteenlopen, wat zou kunnen wijzen op een gebrek aan concurrentie. In Italië moest er vorig jaar maar liefst 6% rente worden betaald, tegen gemiddeld slechts 3,8% in ons land. In België (4,2%) en Duitsland (3,9%) betaalde men iets meer, al liggen de tarieven in Luxemburg, Ierland en Frankrijk juist weer iets onder ons niveau. Ook buiten het eurogebied zijn er grote hypotheekrenteverschillen te zien, van slechts 2,8% in Zwitserland tot 4,7% in Groot-Brittannië.

Bron: Telegraaf

De hypotheekrentetarieven van alle geldverstrekkers in Nederland vergelijken, klik hier

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Dwingend recht

Dwingend recht omvat regels waarvan men niet mag afwijken. Iedereen moet zich hieraan houden en op afwijken staan sancties.