Nederlandse hypotheken veilig volgens Bos

27 augustus 2007

De Nederlandse hypotheekmarkt zal niet, net als de Amerikaanse, in de problemen komen. De toets voor verstrekking van hypotheken in Nederland is strenger dan in de Verenigde Staten.

Dat schrijft minister Bos (Financiën, PvdA) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Irrgang (SP) naar aanleiding van de zogenoemde subprime-crisis in de VS. Daarbij bleken minder kredietwaardige Amerikanen niet meer in staat hun hypotheek af te lossen. De subprime-crisis staat aan de basis van de huidige kredietcrisis, omdat een groot deel van de ‘slechte’ hypotheken zijn gebundeld en doorverkocht aan internationale beleggers.

Bos schrijft dat in Nederland weliswaar geen subprime, maar wel zogenoemde non-conforming hypotheken worden verstrekt, voornamelijk aan freelancers, expats, mensen met een tijdelijk arbeidscontract of mensen met een ‘lichte’ notering bij het Bureau Krediet Registratie. Als een non-conforming hypotheek verstrekt wordt, is dat nooit een tophypotheek en vaak wordt ook een eigen inleg gevraagd, aldus Bos. De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op de hele markt van hypotheekverstrekkers, inclusief de verstrekkers van non-conforming hypotheken.

Een ander verschil met de Amerikaanse situatie is volgens Bos dat in Nederland mensen vaker kiezen voor een hypotheekrente die langer vaststaat. Daardoor is men minder gevoelig voor renteschommelingen. Tenslotte zorgt de relatief grote Nederlandse huurmarkt er voor dat de druk hier minder groot is om een huis te kopen.

Bos gaat ook in op het risico dat Nederlandse financiële instellingen lopen door de kredietcrisis. Volgens hem ervaren „de grote spelers” – los van „een middelgrote financiële onderneming” (ofwel zakenbank NIBC) – „door hun soliditeit geen problemen”.

Bron: NRC Handelsblad

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Belasting Box 1

In box 1 wordt het belastbare inkomen uit werk en woning belast. Dit inkomen bestaat uit: • Belastbare winst uit onderneming • Belastbaar loon (hier vallen pensioen en sociale verzekeringen ook onder) …