Nederlandse hypotheekschuld stijgt voor het eerst in twee jaar

23 september 2015

HOUTEN – Voor het eerst in ruim twee jaar tijd zijn er weer meer hypotheken opgenomen dan afgelost. Dit betekent dat de totale hypotheekschuld in Nederland gedurende het tweede kwartaal van dit jaar met ruim een half miljard euro toenam. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend.

Een van de oorzaken voor het stijgen van de hypotheekschuld is de aantrekkende woningmarkt. In het eerste halfjaar van 2015 werden er meer woningen verkocht dan een jaar eerder en lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning ook hoger. Verder is er in 2014 relatief veel afgelost vanwege de tijdelijke verruiming van de regeling omtrent belastingvrij schenken Deze verruiming was van kracht van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015. Sindsdien geldt weer de eenmalige schenkingsvrijstelling van €52.752.

Bron: Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Mede-onderzetting

Dit is het tot meerdere zekerheid brengen van een registergoed (vaak een woning) onder hypothecair verband. De eigenaar van het extra onderpand is geen schuldenaar van de hypotheek. Indien de …