Nederlandse hypotheekmarkt interessant voor buitenlandse beleggers

23 december 2019

De hypotheekmarkt bloeit, dat zien niet alleen Nederlandse investeerders, maar merken ook steeds meer buitenlandse beleggers op. Inmiddels hebben aanbieders miljarden aan buitenlands geld klaarliggen om de komende jaren te investeren in onze hypotheken.

Onorthodoxe wegen

Hypotheken worden allang niet meer aangeboden door banken alleen, ook steeds meer verzekeraars en andere partijen bieden serieuze concurrentie. Een bekend voorbeeld is Munt Hypotheken, die leningen aanbiedt die worden gefinancierd door pensioenfondsen. Zo zijn er meer partijen die via onorthodoxe wegen hypotheken financieren. Het FD signaleert dat buitenlandse beleggers hierin een steeds grotere rol spelen.

Een derde buitenlands geld

 Neem bijvoorbeeld Aegon Asset Management, van de €30 miljard aan hypotheekfinanciering die ze uit hebben staan, is zo’n €10 miljard afkomstig van buitenlandse investeerders. Bij andere spelers op de hypotheekmarkt zoals NN Investment Partners, komt ook al 70% van de toegezegde nieuwe financiering (van in totaal €2 miljard) uit het buitenland.

Hoge hypotheekrentes

Wat maakt de Nederlandse hypotheek nou zo aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers? Er zijn hier goede rendementen te behalen, omdat we hier relatief hoge hypotheekrentes betalen. Waar eerder voornamelijk werd geïnvesteerd in staatsobligaties, leveren die door de lage rente bijna niets meer op. Dit lijkt een welkom alternatief. De sector had een snelle toestroom van buitenlands geld bedacht, maar zo’n vaart loopt het toch niet. Waar ligt dat aan?

Loan-to-Value

Dat we in Nederland maar liefst 100% van de woningwaarde mogen lenen bij het afsluiten van een hypotheek, vinden veel buitenlandse beleggers erg spannend, die zelf heel andere (lagere) percentages gewend zijn. Daarnaast zitten er ook maar zelden kredietratings op portefeuilles Nederlandse hypotheken. Aan de andere kant gedragen woningbezitters in Nederland zich voorbeeldig: het aantal wanbetalingen ligt extreem laag, vooral vergeleken met cijfers uit andere landen.

(Inter)nationale geldbronnen

Al jaren wordt geprobeerd om buitenlandse investeerders te trekken, helemaal nu banken sinds de crisis minder hypotheken op hun balans willen en verzekeraars en pensioenfondsen in dat ‘gat’ zijn gesprongen. Maar hun binnenlandse geldbronnen kunnen opdrogen, vooral nu de hypotheekmarkt hard groeit door de stijgende huizenprijzen. Er is dus internationaal geld nodig, en gelukkig lijken steeds meer buitenlandse beleggers bereid te investeren, zoals het FD onderzocht.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Gebouwde eigendom

Gebouwde eigendom is alle eigendom die is gebouwd of bebouwd.