Nederlandse huishoudens spaarzamer door crisis

30 september 2010

Houten – Ondanks de financiële crisis is het financiële vermogen van Nederlandse huishoudens gestegen. Dit blijkt uit het kwartaalverslag van De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB leidt dit af van een optelsom van ondermeer spaargeld, aandelen en pensioenvermogen. Dit totaalbedrag nam toe van ruim 1100 miljard euro in 2007 naar ruim 1300 miljard in dit jaar. In 2007 bleef na aftrek van schulden, waaronder hypotheken en consumptief krediet, minder dan 600 miljard euro van dit bedrag over, nu is dat bijna 700 miljard.

De financiële crisis veroorzaakte een forse daling in de waarde van aandelen. De waarde van de totale effectenportefeuille van Nederlandse huishoudens nam de afgelopen drie jaar af met 21 miljard euro. Hier tegenover staan wel hogere pensioenaanspraken, hier vond een toename plaats van 143 miljard euro. De spaargelden van de huishoudens groeiden met 54 miljard euro.

Echter is het niet zo dat de Nederlander zich meteen rijk moet rekenen. De waarde van pensioenaanspraken geeft namelijk niets aan over de betaalbaarheid van pensioenen in de toekomst. Een ander belangrijk punt is dat de waarde van de eigen woning, welke ongetwijfeld wijzigingen heeft doorgemaakt in de afgelopen drie jaar, niet is meegeteld in bovengenoemde berekeningen.

 Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Spaarbeleggingshypotheek

Bij een spaarbeleggingshypotheek kan zowel worden gespaard (zoals bij een spaarhypotheek) als worden belegd (zoals bij een beleggingshypotheek) binnen de levensverzekering. De verhouding tussen beide kan naar eigen inzicht worden …