Nederlandse Gemeenten ontevreden over Kabinetsmaatregelen

5 oktober 2011

HOUTEN – Nederlandse gemeenten beschouwen de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting als sympatiek, maar zien deze geen bijdrage leveren aan een herstel van de woningmarkt. Dit stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een visie op de woningmarkt, welke zij dinsdag aan de Tweede Kamer overhandigde.

De Vereniging vindt de maatregelen die het kabinet neemt onvoldoende om de woningmarkt er weer bovenop te helpen. Zo hebben de bezuinigingen op gemeenten en woningcorporaties juist een averechts effect, aldus de VNG.

Om de woningmarkt echt in beweging te krijgen, moet minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner het investeringsbudget voor stedelijke vernieuwing (ISV) juist intact houden, vindt de VNG. Wanneer men het investeringsbudget, ter waarde van 230 miljoen euro per jaar, afschaft lopen Nederlandse gemeenten vanaf 2015 veel geld mis. “Een euro aan ISV-geld levert vaak het tienvoudige of meer aan private investeringen op”, schrijft de VNG.

Vandaag de dag ziet men de woningmarkt meer en meer stagneren en zijn gemeenten pessimitisch over de financiële vooruitzichten. Gemeentelijke grondbedrijven geven nauwelijks nog bouwkavels uit en bestaande grond wordt afgewaardeerd. Daarnaast moeten gemeenten bezuinigen en is ook het vermogen van woningcorporaties meer en meer aan het slinken.

De VNG besteedt in haar visie op de woningmarkt tevens aandacht aan milieueffecten en de vergrijzing  van de samenleving. Zo acht de VNG het nodig dat woningcorporaties, gemeenten en het Rijk met elkaar om de tafel gaan om gezamenlijk de maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot wonen, welzijn en zorg  in kaart te brengen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, die samen met minister Donner de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting voorbereidde, laat in een reactie weten dat het volgens hem nog veel te vroeg is voor conclusies. Weekers stelt dat het kabinet er nog alle vertrouwen in heeft dat de maatregel een belangrijke bijdrage zal leveren aan het herstel van de woningmarkt.

Een woordvoerder van minister Donner laat weten dat er pas een betrouwbaar beeld valt te geven wanneer het kadaster in oktober of november voor het eerst sinds de invoering van de verlaging met cijfers komt over de hoeveelheid woningen welke er daadwerkelijk van eigenaar zijn gewisseld.

 

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gerichte aankoopopdracht

Een gerichte aankoopopdracht is een opdracht tot aankoop van een bepaald object met een vooraf bepaalde prijs.