Nederlandse banken dienen voorstel in

10 februari 2011

HOUTEN – Nederlandse banken hebben een voorstel ingediend bij het ministerie van Financiën. Het betreft een tegenvoorstel voor het voorstel wat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder indiende. Dit meldde de Nederlandse Vereniging van Banken.

Het belangrijkste punt in het voorstel van de banken is de aflossingsvrije hypotheek, welke de banken graag zien vervallen. De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm die in Nederland zeer populair werd omdat men over de gehele looptijd kan profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Ook is het zo dat men op deze manier rente kan ontvangen over bedragen die gespaard worden in plaats van afgelost.

Naast de invoering van een aflossingsplicht, vinden de banken ook dat de verstrekking van tophypotheken aan banden moet worden gelegd. Een tophypotheek is een hypotheek welke meer bedraagt dan de aankoopwaarde van de woning. In deze zouden de banken graag een bovengrens zien op 112% van de woningwaarde.

Bron: Hypotheekindex.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gebouwde aanhorigheden

Gebouwde aanhorigheden zijn aanbouwen en bijgebouwen die bij een onroerende zaak horen. Voorbeelden hiervan zijn een schuur, garage en tuinhuis.