Nederlanders niet tevreden met ontwerp eigen woning

8 april 2008

HOUTEN – Wanneer de Nederlandse bevolking het voor het zeggen had, zou bijna 90% het ontwerp van zijn/haar eigen woning aanpassen. Ruim een derde van de bevolking zou het zelfs behoorlijk of geheel anders ontwerpen. Met name huurders zouden de meest rigoureuze aanpassingen doen.

Dit is gebleken uit de resultaten van een onderzoek onder consumenten en professionals uit de woningbouw in het kader van BouwRAI. Zowel bewoners als professionals geven aan dat consumenten weinig inspraak hebben in de bouwsector. Belangrijke thema’s binnen de woningbouw zijn op dit moment de vergrijzing, energiebesparing en veiligheid.

Veel mensen zijn van mening dat een huis aangepast moet worden om er op hogere leeftijd in te kunnen blijven wonen. Professionals geven ook aan dat de woningbouw te weinig inspeelt op de vergrijzing.

Daarnaast passen bewoners massaal hun huis aan als het gaat om inbraakbeveiliging. Op het punt van energiebesparing zijn vooral de professionals van mening dat er meer moet gebeuren. Gelukkig is het merendeel van de bewoners wel tevreden over de eigen woning, al blijft de prijs-kwaliteitverhouding een zorg.

De energiezuinigheid van een huis speelt bij meer dan de helft van de consumenten een belangrijke rol bij het kiezen van een nieuwe woning. Bijna de helft vindt dan ook dat het energielabel voor woningen een goed initiatief is. Opvallend is echter dat 40% de verplichting ervan geen goed idee vindt.

Overigens zijn de meeste Nederlanders van mening geen energieverslindend huis te hebben. 43% noemt de woning zuinig tot zeer zuinig en 39% houdt het ergens op het midden.

De professionals vinden dat energie & duurzaamheid te weinig aandacht krijgt bij de woningbouw. Zo vindt ruim 40% dat architecten te weinig aandacht besteden aan duurzaamheid en ruim de helft dat duurzaam bouwen niet structureel wordt opgepakt.

Bron: VEH

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Scheiding en deling

Scheiding en deling is het verdelen van schulden en bezittingen die gemeenschappelijk eigendom waren. Tot aan de boedelscheiding spreekt men van onverdeeld eigendom. In een akte van scheiding en deling …