Nederlanders lossen extra af op hypotheek

12 juli 2016

Ruim één op de vijf woningbezitters met een hypotheekschuld (22 procent) heeft de afgelopen twaalf maanden extra afgelost, naast de reguliere aflossing. Starters op de woningmarkt krijgen vaker financiële steun van hun ouders. Van de huizenbezitters onder de 35 heeft 18 procent financiële steun ontvangen bij het kopen van hun eerste woning. Nederlanders voelen zich al met al meer ‘financieel fit’ op het gebied van hun woonsituatie dan vorig jaar. Huurders blijven daarbij flink achter bij huiseigenaren. Dit blijkt uit de ING Financieel fit Barometer.

Meer huishoudens houden geld over

In het tweede kwartaal van 2016 gaf 15 procent van de Nederlandse huishoudens aan moeilijk rond te kunnen komen. Dit aandeel daalt nu al drie jaar op rij. Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) zegt nu geld over te houden. Hoewel veel Nederlanders geld overhouden, is sparen de laatste jaren juist steeds minder populair. Wel gaat er meer geld richting de (eigen) woning. Vier ontwikkelingen zorgen daarvoor:

1. Huiseigenaren lossen steeds vaker extra af op hun hypotheek.
2. Huizenkopers moeten nu (meer) eigen spaargeld inbrengen om de kosten koper van de woning te betalen.
3. Huizenkopers kunnen minder makkelijk de complete aanschafprijs van keukens, badkamers of andere grote woonuitgaven meefinancieren in hun hypotheek.
4. Vermogenden worden gestimuleerd hun geld richting de huizenmarkt te bewegen.

Schenken wint aan populariteit

Het is voor jongeren steeds moeilijker om de aankoop van een woning te financieren. Voor vermogende ouders kan schenken of lenen daarbij financieel aantrekkelijk zijn. Uit de Financieel fit Barometer blijkt dat meer kinderen door hun ouders worden gesteund bij het kopen van een huis, dan vroeger. Van de huizenbezitters onder de 35 heeft 18 procent enige vorm van financiële steun ontvangen toen zij hun eerste woning aankochten. Slechts 8 procent van de 35-plussers werd bij de aankoop van hun eerste woning financieel gesteund.

Huizenbezitters vaker tevreden, huurders hebben het zwaarder

Nederlanders voelen zich al met al meer ‘financieel fit’ op het gebied van hun woonsituatie dan vorig jaar. Ze vinden het makkelijker en leuker om financiële beslissingen rond hun woonsituatie te nemen. Huizenbezitters profiteren van stijgende prijzen, huizenkopers van de lage rente. Huurders voelen zich echter een stuk minder financieel fit op het gebied van hun woonsituatie dan huiseigenaren. Slechts 14 procent voelt zich volledig financieel fit. Eén op de zes huurders (17 procent) zegt zich nauwelijks of helemaal niet financieel fit te voelen op het gebied van de woonsituatie. Terwijl huizenprijzen stegen en de hypotheekrente daalde, hebben veel huurders de afgelopen jaren te maken gehad met huurverhogingen. Zo zijn de gemiddelde woonlasten van huurders in drie jaar tijd met 8 procent gestegen, terwijl woonlasten van huizenbezitters met hetzelfde percentage zijn gedaald.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Privé clausule

Met een privé-clausule bepaalt een erflater of schenker dat de erfenis of schenking niet in de gemeenschap van goederen valt van de erfgenaam of begiftigde. De privé-clausule noemt men ook wel uitsluitingsclausule.