Nederlanders hebben hoogste hypotheekschuld van Europa

27 februari 2018

Kredietbeoordelaar DBRS heeft recent een rapport geschreven over Nederland, en dan in het bijzonder over de schulden van de Hollandse huishoudens. Het blijft het buitenland verbazen hoe wij zo’n hoge gemiddelde schuld kunnen hebben en het tóch zo goed gaat met de economie.

Hoogste schuld

Hoe komt het precies dat Nederlanders gemiddeld de hoogste schuld van Europa hebben? Dat zit ‘m voornamelijk in de gemaakte hypotheekschulden. In ons eigen land sluit 61% van de aankomende huisbezitters een lening of een hypotheek af om de woning te kunnen financieren. In Europa ligt dat gemiddelde nog onder de 30%.

Spannend percentage?

Het is zelfs zo, dat in het derde kwartaal van 2017 het schuldniveau van het Nederlandse huishouden ongeveer 240% van het besteedbare inkomen bedroeg. Dit lijkt een heel hoog en vooral spannend percentage, maar een groot percentage van de hypotheken heeft een vaste rente en is dus niet heel gevoelig voor eventuele crises en renteschokken.

Stijgende huizenprijzen

Bedrijf DBRS geeft toe dat het, ondanks het hoge schuldniveau eigenlijk wel heel goed gaat met de huishoudens in Nederland. Dit komt met name door de hoge huizenprijzen, waardoor we op papier (in ieder geval) behoorlijk rijk zijn. Een stuk rijker in ieder geval dan andere westerse landen. In Nederland zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar sterker gestegen (met 8,2%) dan in diverse andere Europese landen. Alleen in Portugal en Ierland (waar de prijzen met 12,5% en 11,8% stegen) was een sterkere stijging waarneembaar.

Woonlasten

Recent werden ook de kwartaalcijfers van financieel onderzoeksbureau Calcasa weer gepresenteerd, en zij berekenden dat in het laatste kwartaal van 2017 (maar) 14,8% van het netto inkomen per huishouden aan woonlasten werd uitgegeven. Dit percentage lag van 1999 tot 2012 nog boven de 20%. Hieruit kunnen we dus opmaken dat de huizenprijzen in theorie nog een stuk verder kunnen stijgen het komende jaar.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Traditioneel gebouwde huizen

Traditioneel gebouwde huizen zijn woningen die worden gemetseld op de bouwplaats. Ook bij traditionele bouw kan men gebruik maken van prefab wanden, kozijnen en vloeren.