Nederlander neigt steeds meer naar sparen

21 mei 2008

HOUTEN – Nederland telt dit voorjaar in totaal 1,36 miljoen beleggende huishoudens. Dat komt neer op een afname van vijf procent ten opzichte van een jaar daarvoor. Een zeer groot deel van de beleggers blijkt meer te zijn gaan sparen en minder te beleggen; het aandeel van het spaargeld binnen de totale portefeuille laat een sterke stijging zien ten opzichte van 2007.

Oorzaken van deze switch zijn onder andere de koersval van de AEX in het eerste kwartaal van 2008 en de grote onzekerheid over de Amerikaanse economie, die voor een gedaald vertrouwen hebben gezorgd. Het aantal beleggers dat pessimistisch is over de AEX is historisch hoog. Onder de minder ervaren beleggers is ook steeds meer het besef ontstaan dat men zich op glad ijs begeeft.

Daarnaast zijn er steeds meer spelers op de spaarmarkt gekomen die zowel consumenten als ondernemers hogere rentetarieven kunnen aanbieden dan de reguliere banken. Deze hoge tarieven maken het voor onzekere beleggers aantrekkelijk om te gaan sparen, aangezien een spaarrekening op dit moment een nagenoeg gelijk rendement biedt als een licht risicovolle belegging.

Initiatieven zoals de hoogstespaarrentes.nl spelen in op de toenemende vraag naar spaarproducten. Zij bieden de consument een overzicht van de hoogste spaarrentes in de markt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen het vakantiegeld, dat u binnenkort ontvangt, op een internetspaarrekening zonder beperkende voorwaarden te zetten. Dit is de moeite waard aangezien u een rente van maar liefst 4,5% ontvangt. Heeft u uw geld echter voor langere tijd niet nodig, dan kunt ook kiezen voor een deposito met rentes oplopend tot wel 5,4%!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Dubbele woonlasten

Wanneer je een andere¬†woning koopt en er niet in slaagt om je oude huis binnen een bepaalde¬†periode te verkopen, moet je dubbele woonlasten betalen.