Nederlander langer in dezelfde woning

21 augustus 2008

HOUTEN – Een huis wisselt steeds minder vaak van eigenaar. Uit gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat een huis in 1996 nog één keer in de 17,5 jaar van eigenaar wisselde en nu is dat eens in de 25 jaar.

Volgens de NVM geven de cijfers aan dat de doorstroming op de Nederlandse koopwoningmarkt steeds minder wordt. Per jaar wordt nu één op de 20 koopwoningen in Nederland te koop aangeboden. Ook het aanbod van nieuwbouwwoningen blijft achter bij de vraag. Voor woningzoekenden betekent dit dat er steeds minder aanbod beschikbaar is.

Een volgende woning voor mensen kost vaak een paar ton meer, omdat er te weinig huizen beschikbaar zijn. Dat is een hele grote investering. De mensen willen dus vaak wel verhuizen, maar kunnen dit niet vanwege de financiën. De NVM is voorstander van de bouw van meer huizen.

De NVM noemt de overdrachtsbelasting van 6% ook als reden dat men minder vaak gaat verhuizen. Dit tikt namelijk aardig aan op huizen met prijzen van 2 of 3 ton. De 'kosten koper' is bij de koop van een woning de grootste kostenpost.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Model koop-aannemingsovereenkomst

De model koop-/aannemingsovereenkomst is opgesteld door onder andere consumentenorganisaties en de georganiseerde bouwwereld. Bij de koop van een nieuwbouwwoning is dit de meest gebruikte overeenkomst.