Klik hier om WhatsApp te openen

Nederland technisch uit recessie

HOUTEN – Nederland is technisch gezien uit de recessie, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendmaakte. De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3% gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

Het gaat hierbij om de tweede raming, bij een eerdere raming van 15 mei jongstleden ging het CBS nog uit van een inkrimping van de economie van 0,2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Een woordvoerder van het CBS benadrukt echter dat het nog te vroeg is om ‘de vlag uit te hangen’.

Het CBS geeft aan dat de export op dit moment weliswaar groeit, maar voor de rest wijzen alle economische indicatoren zoals de werkloosheid en de consumentenuitgaven nog de verkeerde kant uit. “De groei is dan ook erg bescheiden” aldus de woordvoerder. “Het Centraal Planbureau en de Europese Commissie gaan ook nog uit van economische krimp voor Nederland.” Minister Jan Kees de Jager van Financiën sluit zich hierbij aan. Ook hij geeft aan minder optimistische signalen over de economie te horen, dus geeft aan voorzichtig te zijn. Dit positieve bericht betekent volgens de minister nog niet het einde van het slechte nieuws.

Er is sprake van Recessie wanneer er twee of meer opeenvolgende kwartalen van economische krimp zijn. In februari werd voor het eerst bekend dat Nederland in een recessie verkeert. In het derde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,4% en in het vierde kwartaal zelfs met 0,7%.

De groei van het eerste kwartaal van 2012 is voornamelijk te danken aan hogere overheidsuitgaven in de eerste drie maanden van het jaar. Tevens bleek de krimp van de consumptie mee te vallen.

Het Centraal Planbureau maakte onlangs bekend nog tot 2017 lage economische groei te verwachten. De schuldencrisis zal ‘als een donkere wolk’ boven de Nederlandse economie hangen, zo stelt men. Als belangrijkste oorzaak van de lage groei worden de achterblijvende binnenlandse bestedingen gezien. Deze worden gedrukt door dalende huizenprijzen, de problemen bij pensioenfondsen en de gevolgen van het begrotingsakkoord voor 2013.

Bron: Nu.nl

Waarmee kunnen we je helpen?