Nazorg bij hypotheekadvies zeer belangrijk

7 september 2016

Een goed hypotheekadvies is belangrijk maar de nazorg is net zo belangrijk. 55 procent van de huizenkopers is tevreden over de dienstverlening nadat de hypotheek is afgesloten, blijkt uit onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis. Onafhankelijke tussenpersonen hebben meer aandacht voor nazorg dan de bankadviseurs, volgens de ondervraagden.

Tevredenheid licht toegenomen

In vergelijking met vorig jaar (toen 51 procent) is het percentage tevreden klanten licht toegenomen. Toch zijn er volgens de ondervraagden wel wat verbeterpunten. Voor bijna de helft is de grootste ergernis dat de adviseur in de jaren daarna niets meer van zich laat horen, ook niet als de maandlasten door de lage rente omlaag kunnen of als het verstandig kan zijn om de hypotheek aan te passen op nieuwe wet- en regelgeving. Een op de vier huiseigenaren wil na het afsluiten met enige regelmaat contact met zijn adviseur, maar slechts een op de acht krijgt ook daadwerkelijk aandacht.

Wensen

Huiseigenaren hebben verschillende wensen ten aanzien van het contact met hun hypotheekadviseur. Sommigen willen periodiek contact, anderen alleen incidenteel. Er is een sterke voorkeur voor een persoonlijke benaderingswijze, waarbij mensen zelf de regie houden. Een persoonlijke mail met de mogelijkheid om online een afspraak te maken scoort het hoogst (31 procent%), gevolgd door een persoonlijk bericht met mogelijkheden om de hypotheek aan te passen (25 procent). Daarentegen worden ongevraagde telefoontjes of algemene nieuwsbrieven massaal afgewezen. Slechts 4 procent wil dit.

Onafhankelijke tussenpersoon scoort beter dan bank

Van de huiseigenaren die hun hypotheek afsloten via een onafhankelijke tussenpersoon is 60 procent hierover tevreden. Dat is flink hoger dan de 48 procent die tevreden is over het rechtstreeks afsluiten van zijn hypotheek bij een bank. Het contact met een tussenpersoon wordt als persoonlijker, informeler en prettiger ervaren.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Vertragingsrente

Vertragingsrente kan in rekening worden gebracht door de bouwer als je bouwtermijnen te laat betaalt.