Nationale Nederlanden schrapt rentestraf

Begin dit jaar deed de Consumentenbond een onderzoek naar het risico-opslagbeleid van verschillende banken. Het resultaat? Bij Nationale Nederlanden en dochter Delta Lloyd kon tussentijds de rente-opslag niet worden verlaagd, ze scoorden hierin slecht vergeleken met andere banken. Daar komt binnenkort verandering in.  

Wat is risico-opslag ook alweer?

Even in het kort: je hypotheekrente bestaat uit twee onderdelen: de basisrente en de risico-opslag. Als je meer dan 50% van de woningwaarde leent, rekent de hypotheekverstrekker een bepaald percentage aan risico-opslag. Dit kan oplopen tot wel 0,5%. De hoeveelheid opslag is afhankelijk van de risicoklasse waar je in valt. Heb je een hypotheek met NHG? Dan wordt er in de meeste gevallen geen risico-opslag over je lening berekend.

Verschillende klassen

Hypotheekverstrekkers hanteren ieder eigen risicoklassen, zo heeft de Rabobank drie verschillende klassen en de ING maar liefst elf. Als er een einde komt aan je rentevaste periode – én tussentijds – checkt de bank of je inmiddels in een andere risicoklasse valt, omdat je bijvoorbeeld veel hebt afgelost of omdat je WOZ-waarde is gestegen. Een lagere risicoklasse – of het vervallen van de risico-opslag  – dan zomaar duizenden euro’s aan rentekosten schelen.

NN past zich aan

Recent bracht de Nationale Nederlanden naar buiten dat ze hun risico-opslagbeleid gaan aanpassen: de hypotheekrente wordt in de toekomst automatisch verlaagd als een klant in aanmerking komt voor een lagere risico-opslag. Daarnaast gaat de bank met meer verschillende tariefklassen werken. Deze veranderingen staan voorlopig nog even op stapel, aan het einde van het jaar worden ze doorgevoerd bij klanten van de NN. Voor Delta Lloyd-klanten wordt het risico-opslagbeleid pas in de loop van 2019 aangepast.

Waarmee kunnen we je helpen?