Nationale Hypoteekinstelling nog niet van de grond

1 oktober 2014

HOUTEN – De Nationale Hypotheekinstelling (NHI), wat inhoudt dat pensioenfondsen geld in de huizenmarkt kunnen steken, zal waarschijnlijk niet dit jaar al van kracht zijn. Er zijn nog altijd wat onduidelijkheden omtrent het project en het moeilijk om snel aan de eisen van de Europse Commissie te voldoen.

Door middel van de NHI wil het kabinet mogelijk maken dat hypotheekverstrekkers leningen die afgesloten zijn met Nationalge Hypotheekgarantie kunnen verkopen aan pensioenfondsen. Hierdoor zijn banken minder geld kwijt aan de financiering van hypotheken.

De Europese Commissie wil dat het voordeel dat geldverstrekkers hiermee hebben doorgegven wordt aan de klanten. Anders wordt het in Brussel gezien als staatsssteun. Omdat banken sommige hypotheke wel via de NHI zullen financieren en andere niet, zal het doorbereken echter moeilijk zijn. 

Momenteel ligt er een compromisvoorstel in Brussel, waarmee men hoopt alsnog toestemming te krijgen.

 

Bron: Nu.nl

 

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering? Dit is een schadeverzekering voor je woning, die schade dekt als gevolg van bijvoorbeeld brand, wateroverlast en blikseminslag. Opstalverzekering Wat onder de opstalverzekering valt? Eigenlijk alles …