Nationale Hypoteekinstelling nog niet van de grond

1 oktober 2014

HOUTEN – De Nationale Hypotheekinstelling (NHI), wat inhoudt dat pensioenfondsen geld in de huizenmarkt kunnen steken, zal waarschijnlijk niet dit jaar al van kracht zijn. Er zijn nog altijd wat onduidelijkheden omtrent het project en het moeilijk om snel aan de eisen van de Europse Commissie te voldoen.

Door middel van de NHI wil het kabinet mogelijk maken dat hypotheekverstrekkers leningen die afgesloten zijn met Nationalge Hypotheekgarantie kunnen verkopen aan pensioenfondsen. Hierdoor zijn banken minder geld kwijt aan de financiering van hypotheken.

De Europese Commissie wil dat het voordeel dat geldverstrekkers hiermee hebben doorgegven wordt aan de klanten. Anders wordt het in Brussel gezien als staatsssteun. Omdat banken sommige hypotheke wel via de NHI zullen financieren en andere niet, zal het doorbereken echter moeilijk zijn. 

Momenteel ligt er een compromisvoorstel in Brussel, waarmee men hoopt alsnog toestemming te krijgen.

 

Bron: Nu.nl

 

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Voorlopige teruggave

Je kunt de belastingdienst verzoeken om een voorlopige teruggave als je verwacht dat de verschuldigde inkomstenbelasting lager zal zijn dan de op het loon ingehouden loonbelasting. De teveel ingehouden belasting …