Nagel wil hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen

HOUTEN – OokU, de nieuwe partij van Jan Nagel, pleit voor het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.
 
"Het huidige systeem is onrechtvaardig omdat het rijke huizenbezitters met een hoge hypotheek het meest laat profiteren en de belastingbetaler daarvoor opdraait'', aldus Nagel zondag in een vooruitblik op de presentatie van zijn partijprogramma komende dinsdag.

Nagel wil naar een systeem waarin alle nieuwe hypotheken in het begin nog volledig aftrekbaar zijn, om starters op die manier te helpen bij het kopen van een woning. Daarna wordt het aftrekbare deel echter ieder jaar met 3,33 procent verlaagd, bij voorkeur samen met een aflossing op de volledige hypotheekschuld van 3,33 procent. De netto maandlasten blijven op die manier volgens Nagel gelijk, maar de hypotheek wordt wel in dertig jaar tijd afgelost.

Dat geeft de eigenwoningbezitter zekerheid omdat die gedurende zijn pensioen met een lager inkomen niet meer met de lasten van een grote financiering zit. Het geeft ook de banken zekerheid en de overheid is minder kwijt aan hypotheekrenteaftrek.

Nagel denkt dat de aflossingsvrije hypotheek vanzelf zal verdwijnen, maar verbieden wil hij die vorm niet. ''Dit is het meest billijke voorstel dat de meeste kans heeft op politiek draagvlak'', volgens Nagel.

Steun krijgt hij in ieder geval al uit onverwachte hoek, van CDA-senator Hans Hillen. Het CDA is altijd tegen rommelen aan de hypotheekrenteaftrek geweest, maar Hillen steunt het voorstel van Nagel. ''Het huidige systeem zou je pervers kunnen noemen'', zegt Hillen in een reactie.

''Het doel was oorspronkelijk om starters de kans te geven een huis te kopen, niet om dertig jaar onderhoud aan een woning te financieren. De aftrek is een hulp geworden om het fiscaal inkomen te drukken. Als je het doet zoals Jan Nagel voorstelt, ben je daarvan af'', zegt Hillen. Hij gaat zelfs verder dan Nagel en denkt dat ook een aflossing van de hypotheek in 25 jaar, met jaarlijkse stappen van 4 procent mogelijk is.

Bron: ANP

Waarmee kunnen we je helpen?