Monumentale woningen fors in prijs gestegen

8 december 2016

De prijzen van monumenten in Nederland zijn met 17 procent gestegen sinds 2013 – het dieptepunt van de economische crisis. Dit is 6 procent meer dan de prijzen van reguliere woningen, die gemiddeld 11 procent hoger liggen sinds 2013. De gemiddelde transactieprijs van een monument is op dit moment 463.000 euro. Dat meldt makelaarsvereniging NVM.

Locatie en bijzondere karakter

De prijs van een monument ligt hiermee ruim 50 procent hoger per vierkante meter dan dat van een reguliere woning. Dit verschil is meestal te verklaren door de locatie en het bijzondere karakter van de gebouwen. De historische panden zijn vaak gelegen in het hart van grote steden en dorpen.

Prijsniveau

Het prijsniveau van een monument per vierkante meter ligt landelijk gemiddeld 53 procent hoger dan dat van een reguliere koopwoning. Wanneer gekeken wordt naar de prijs per vierkante meter, dan ligt die van de verkochte monumenten in de vijf gemeenten met de meeste rijksmonumenten – Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Leiden en Haarlem -, tussen 27 procent en 36 procent substantieel boven het niveau van dat van reguliere koopwoningen.

Regionale verschillen

Overigens moet erbij vermeld worden dat de prijs van verkochte monumenten tussen 2008 en 2013 harder daalde dan die van ‘gewone’ koopwoningen (16 procent versus 13 procent). Ook zijn de regionale verschillen groot. In de provincies Noord-Holland en Utrecht hebben de verkopers van een monumentale woning het voor het zeggen. Maar in provincies als Drenthe, Limburg en Overijssel is de markt voor monumenten nog duidelijk een kopersmarkt.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek? Dit is een hypotheekvorm waarbij je alleen rente betaalt en je gedurende de gehele looptijd van de hypotheek niets aflost. Het aflossen van de hypotheek …