Mogelijk strafmaatregelen voor ontbreken energielabel

6 oktober 2009

HOUTEN – Minister Eberhard van der Laan gaat onderzoeken of er sancties zoals een boete kunnen worden opgelegd wanneer er bij de verkoop of verhuur van een woning geen energielabel is. Nu wordt er in de leveringsakte vaak een afspraak gemaakt tussen de verkopende en kopende partij dat er géén energielabel aanwezig is.

Van der Laan heeft dat maandag aan de Tweede Kamer gemeld bij de aanbieding van het vernieuwde energielabel, dat vanaf 1 januari 2010 beschikbaar zal zijn. Het label moet woningeigenaren objectief informeren hoe energiezuinig hun woning is.

Het energielabel werd onder de vorige minister Ella Vogelaar in 2008 als een verplicht keurmerk ingevoerd voor koop- en huurhuizen ouder dan tien jaar.

Vervolgens bleek dat het ministerie geen strafmaatregelen oplegde voor het weigeren van een keuring. Ook was er kritiek van onder andere Vereniging Eigen Huis. De criteria waarop een woning wordt beoordeeld, zouden niet kloppen.

Het nieuwe label is in samenwerking met VEH en andere deskundigen ontwikkeld. Ongeveer vijfhonderd consumenten hebben getest of het nieuwe label beter te begrijpen is dan het oude label. De bedoeling is dat het label de bewoner aanzet tot energiebesparende maatregelen.

Bron: ANP 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Restschuld

De restschuld is het gedeelte van de oorspronkelijke lening dat nog open staat.