Mogelijk proces tegen Rabobank

1 november 2007

De Stichting Woekerpolis Claim wil dat de Rabobank klanten compenseert die geld hebben verloren met de OpMaat Hypotheek.

Onjuiste informatie
Volgens Jeroen Wendelgelst van de Stichting Woekerpolis Claim heeft Rabo bij de hypotheek onjuiste informatie verstrekt. Bij deze hypotheek met een verzekeringspolis worden betaalde premies deels op een spaarrekening gestort. Van het andere deel worden aandelen in beleggingsfondsen van Robeco gekocht.

Kosten
Volgens Wendelgelst blijft de waarde-ontwikkeling van de polis achter. Dit geldt ook voor het spaardeel. In brochures was echter gesteld dat op dit deel gegarandeerd zou zijn. Het blijkt nu echter dat op het spaardeel kosten worden ingehouden. Deze nemen volgens Wendelgelst in omvang toe als het resultaat op de beleggingen tegenvalt.

Claims
Wendelgelst claim dat er tussen de 75.000 tot 100.000 mensen een OpMaatHypotheek is verkocht. Hiervan zouden bijna 7.000 mensen zich hebben aangemeld bij de Stichting Woekerpolis Claim.

Consumentenbond
Twee weken geleden stelde De Consumentenbond dat financieel adviseurs per direct moeten stoppen met de verkoop van beleggingshypotheken aan particulieren. Er zouden veel voordeliger hypotheekvormen aankomen in 2008, zoals de banksparen-hypotheek.

Goedkoper
In een interview met RTLZ adviseerde Frederique Hermie van de Consumentenbond aan huizenkopers om zich in 2007 nog niet vast te leggen.

Kosten
Van een beleggingsverzekeringshypotheek gaat volgens Hermie 40% van de inleg op aan kosten. Bij nieuwe hypotheekvormen zal dat een stuk minder zijn.

bron: rtlz

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Notaris

Wat doet een notaris en hoe kan hij je helpen met de aanvraag van je hypotheek? Een notaris is een openbaar onbezoldigd ambtenaar. Een notaris is bevoegd om authentieke¬†akten op …