Minister de Jager: Adviseurs verplicht gediplomeerd

HOUTEN – Het is van groot belang dat iedere consument die financieel advies krijgt, geadviseerd wordt door een vakbekwame en gediplomeerde adviseur. In de wet zou dan ook vastgelegd moeten worden dat bepaalde diploma’s verplicht zijn, wil een adviseur zijn werk mogen doen. Dit liet minister Jan Kees de Jager vorige week weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het veranderen van de regels en in de wet vastleggen dat diploma’s verplicht zijn, maakt dat iedere consument gedegen advies krijgt en geen uitgebreid speurwerk hoeft te verrichten om erachter te komen of de adviseur in kwestie gediplomeerd is. Een wijziging van de regels betekent dan namelijk 'geen diploma, verboden te adviseren'.

Nu nog is het zo dat een financieel adviseur niet verplicht hoeft te beschikken over alle benodigde diploma’s, zolang er bijvoorbeeld een collega is die wel over alle diploma’s beschikt welke de adviezen dan controleert en goedkeurt. Op deze manier kan een adviseur toch adviseren zonder dat deze over alle benodigde diploma’s beschikt.

Als het aan de minister ligt, wordt ook het traject van permanente educatie, wat nagaat of adviseurs na het behalen van hun diploma de benodigde kennis en vaardigheden ook bijhouden, aangepast. Nu houdt dit traject in dat men eenmaal in de één à twee jaar verplicht een ‘opfrisdag’ volgt, waarin relevante ontwikkelingen behandeld worden. Het probleem is echter dat de inhoud van deze cursussen vaak 2 tot 3 jaar achterloopt op de daadwerkelijk recente ontwikkelingen. De minister stelt dan ook voor om een hertoetsing onderdeel te maken van deze permanente educatie, waarin meer nadruk zal liggen op kennis zoals deze benodigd is op het moment van hertoetsing.  

Bron: HomeFinance.nl

Waarmee kunnen we je helpen?