Minister Blok: Meer buitenlandse banken op Nederlandse hypotheekmarkt

4 februari 2013

HOUTEN – Minister van Wonen Stef Blok is van mening dat er meer concurrentie moet komen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Dit liet hij afgelopen week weten in een interview met Elsevier. Omdat er op dit moment onvoldoende concurrentie is tussen de Nederlandse aanbieders, zouden buitenlandse banken terug moeten keren op de Nederlandse hypotheekmarkt.  

Op dit moment wordt de concurrentie op de Nederlandse markt bemoeilijkt door het feit dat zowel ING Bank als ABN Amro niet voluit kunnen gaan. In het geval van de ING Bank komt dit doordat nog niet alle staatssteun is terugbetaald en ABN Amro is nog volledig in handen van de staat. 
“Er zijn weinig aanbieders. We weten allemaal wat er gebeurd is op de bankenmarkt. Ik zou veel liever een situatie hebben waarin er veel meer concurrentie was”, aldus Blok in Elsevier.

Om deze reden hoopt de minister op terugkeer van buitenlandse hypotheekaanbieders op de Nederlandse markt. “Het enige wat ik kan doen is omstandigheden creëren waaronder ze terug willen komen. Door aflossen verplicht te stellen. Dat kennen ze van thuis. Buitenlandse banken kijken echt met verbazing naar Nederlandse hypotheken die groter mochten zijn dan de waarde van het huis en aflossingsvrij werden verstrekt.”

Zeer recent nam het kabinet al maatregelen op de hypotheekmarkt. Zo is het sinds 1 januari zo dat men verplicht dient af te lossen, wil men gebruik kunnen maken van hypotheekrenteaftrek. 

 

Bron: Telegraaf

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Belastingaangifte

Wat is belastingaangifte? Dit is de verklaring van de belastingplichtige aan de belastingheffende instantie (in veel gevallen de Belastingdienst), waarmee de verschuldigde belasting wordt vastgesteld. Nederland kent een progressief belastingstelsel. …