Minder woningaanbod in Nederland

19 april 2017

Het woningaanbod in Nederland daalt zeer snel. Ten opzichte van een jaar geleden staan er 32,7 procent minder woningen in aanbod bij NVM-makelaars. Het aantal te koop staande woningen in het afgelopen kwartaal bedraagt bijna 79.000 (totale markt ongeveer 103.000). Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van NVM.

Huis steeds sneller verkocht

De looptijd van verkochte woningen wordt steeds korter en bedraagt nu 77 dagen. Dat is 31 dagen minder dan een jaar geleden. Een potentiƫle koper kon in het eerste kwartaal 2017 kiezen uit ruim 6 woningen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe: 62 procent van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.

Meer woningen verkocht, prijs toegenomen

Er werden in het eerste kwartaal van 2017 ruim 10 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat brengt het aantal transacties door NVM-makelaars op bijna 38.700 en in de totale markt op naar schatting 50.200. Over de laatste vier kwartalen zijn dat ruim 168.500 bestaande koopwoningen (totale markt circa 219.000). De prijs is in het eerste kwartaal 2017 met 1,1 procent maar licht toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Vergeleken met een jaar eerder is de gemiddelde koopwoning 8,8 procent duurder geworden.

‘Meer nieuwbouw’

‘De komende kabinetsperiode moet er echt werk worden gemaakt van de opgave om jaarlijks 80.000 nieuwbouwwoningen te realiseren, met name in en rondom de steden’, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. ‘Ik vind dat het Rijk en de gemeenten proactiever hun rol moeten oppakken bij deze nieuwbouwopgave. Beleggers, ontwikkelaars en makelaars staan te trappelen om er een succes van te maken. Onze makelaars ervaren iedere dag in de praktijk waar er vraag naar is.’

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Executoriale titel

Een executoriale titel is het originele stuk waarmee de geldverstrekker tot executie kan overgaan.