Minder tophypotheken dan basishypotheken afgesloten

14 oktober 2019

In het tweede kwartaal van 2019 zijn er voor het eerst in lange tijd minder tophypotheken (leenbedrag is 95% of meer van de woningwaarde) dan basishypotheken (leenbedrag juist minder dan 65% van de woningwaarde) aangevraagd.

Benarde positie starter

De toenemende populariteit van basishypotheken ten opzichte van tophypotheken zegt veel over de benarde positie van de starter op de woningmarkt. Het zijn namelijk de starters die normaliter een tophypotheek afsluiten bij de aankoop van hun eerste huis. De voornoemde percentages bewijzen maar weer eens dat de huidige woningmarkt steeds ontoegankelijker is voor de grote groep starters die vastzitten in te dure huurwoningen.

Meer dan 100.000 aanvragen

Het afgelopen kwartaal werden er 104.280 hypotheekaanvragen gedaan, een recordaantal. Nog maar twee keer eerder in onze geschiedenis werden er meer dan 100.000 hypotheken afgesloten in één kwartaal. Dit hoge aantal aanvragen is voornamelijk te wijten aan vijftigplussers die hun lening in deze tijden van historisch lage hypotheekrente slim hebben overgesloten.

Minder restschuld

Volgens het Hypotheken Data Netwerk, dat deze cijfers recent naar buiten bracht, is er nog een positieve ontwikkeling aan de gang: hypotheken worden steeds lager ten opzichte van de woningwaarde. Dit komt onder andere doordat doorstromers minder of helemaal geen restschuld hebben wat ze meenemen naar de volgende woning. In 2016 bijvoorbeeld, had nog zo’n 10% van de doorstromers een flinke restschuld, nu is dat nog maar 1,5%.

Gehalveerd

Wat betreft het dalende percentage tophypotheken: zes jaar geleden bestond ongeveer 60% van de totaal aangevraagde hypotheken uit zo’n ‘grote’ hypotheek, die (meer dan) 95% van de woningwaarde bedroeg. Tegenwoordig is dat percentage bijna gehalveerd, naar iets meer dan 30%. Het percentage basishypotheken ligt daar net boven.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Twee onder een kap woning

Bij een twee-onder-één-kap-woning is aan één kant de woning aangebouwd aan een andere woning. De woonkamers kunnen tegen elkaar liggen of bijvoorbeeld de entree met gang en keuken. De bouwwijze …