Minder NHG hypotheken in 2018, wat brengt 2019?

26 februari 2019

Hoewel een NHG-lening onverminderd populair is onder huizenkopers, zijn er vorig jaar toch beduidend minder hypotheken met deze garantie afgesloten. Dit heeft vooral te maken met de sterke stijging van de woningprijzen; veel huizen kwamen namelijk ver boven de kostengrens van de NHG-regeling uit.

Cijfers

Waar er in 2017 nog 101.200 hypotheken met NHG werden afgesloten, waren dat er in 2018 nog maar 88.500. De stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Nationale Hypotheek Garantie, maakte dit recent bekend. De NHG kan ook worden afgesloten bij leningen om je huis te verbouwen, dat zorgde voor nog eens  22.900 extra aanvragen vorig jaar, wat een totaal van 111.400 opleverde, tegenover 118.000 in 2017.

Daling aanspraak garantie

Het aantal huishoudens dat in 2018 een beroep moest doen op NHG na een onvermijdelijke verkoop van de woning met verlies, ligt op 1.007. Dit is ruim een halvering ten opzichte van 2017, toen nog 2.124 mensen hierop aanspraak maakten. Ook het gemiddeld uitgekeerde verliesbedrag daalde met 20% ten opzichte van 2017 naar circa €17.900.

Veranderingen

Vorig jaar al maakte minister Kajsa Ollongren bekend dat er in 2019 minder premie gevraagd zou worden dan de standaard 1%, het waarborgfonds heeft inmiddels namelijk meer dan 1,1 miljard euro in kas. Wie dit jaar een hypotheek met NHG afsluit, betaalt nog maar 0,9% premie. Daarnaast is de kostengrens verder opgeschroefd: je mag dit jaar tot een bedrag van €290.000 een lening met NHG afsluiten.

Maar voor 2019?

Of de twee voornoemde veranderingen tot veel meer leningen met Nationale Hypotheek Garantie gaan leiden, is natuurlijk de vraag. Afgelopen jaar heeft maar driekwart promille van het totale aantal huiseigenaren met een NHG-hypotheek aanspraak moeten maken op de garantie. Het lijkt in deze tijden van oververhitting en hoogconjunctuur haast overbodig. Maar de NHG biedt natuurlijk de gehele looptijd van je hypotheek garantie, en dat is voor veel huizenkopers toch wel een veilig idee.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je  0,9% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €290.000 mag je dus dit jaar lenen met NHG.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Hypotheekakte

De hypotheekakte een notariële akte waarmee het recht van hypotheek gevestigd wordt. In de hypotheekakte worden onder andere de naam van de geldgever en geldnemer opgenomen, gegevens van de notaris …