Minder mensen kunnen zich een koophuis veroorloven

10 juli 2008

Houten – De betaalbaarheid van koopwoningen in Nederland is de afgelopen drie maanden afgenomen. De stijgende hypotheekrente en een lagere bereidheid van banken om hoge hypotheken te verstrekken zijn volgens de NVM de oorzaken hiervan.

De NVM presenteerde vandaag de ontwikkelingen op de woningmarkt van het tweede kwartaal van 2008. Volgens de NVM is de leencapaciteit van Nederlanders gedaald terwijl de huizenprijzen zijn gestegen. “Door de gestegen hypotheekrente en de problemen bij de banken kan een huishouden met een brutosalaris van 40.000 euro nu 191.500 euro lenen. Dit was een jaar geleden nog 217.500 euro”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

De stijging van huizenprijzen zal niet doorzetten, verwacht de NVM. Afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een woning met 3,2 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar over heel 2008 verwacht de makelaarsvereniging niet dat reële huizenprijzen zullen stijgen. “Voor het eerst in lange tijd hebben we weer te maken met inflatie”, zei de NVM-voorzitter. Naar verwachting zullen prijzen met 2% stijgen terwijl het CBS 2,75% inflatie voorspelt.

De NVM bestrijdt berichten dat in mei van dit jaar 25% minder woningen zouden zijn verkocht vergeleken met april. Deze forse daling zou af te leiden zijn van het vastgoedbericht dat het kadaster eind juni publiceerde. “Het kadaster is betrouwbaar en de cijfers kloppen ook wel, maar dat zijn niet de verkoopcijfers van mei”, zei Hukker.

Het kadaster registreert verkopen op het moment dat ze bij de notaris worden opgenomen, zegt een woordvoerder van het kadaster. “Dat kan enige tijd na de transactie zijn”. Volgens Hukker was het eerste kwartaal van dit jaar erg slecht en dat is volgens hem nu terug te zien in het kadaster.

In het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal verkochte woningen met 13% toe vergeleken met de eerste drie maanden van 2008.

Bron: NRC 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vervreemden

Vervreemden¬†is het wisselen van eigenaar. Dit begrip behelst meer dan alleen verkopen, je kan zaken bijvoorbeeld ook schenken of ruilen.