Minder hypotheekaanvragen door starters

15 april 2019

Het bedrag dat starters gemiddeld lenen voor de aankoop van hun eerste woning, is tot recordhoogte gestegen naar €254.330 in het eerste kwartaal van dit nieuwe jaar. Daarentegen daalt het aantal hypotheekaanvragen onder starters, dat is voor het eerst sinds jaren.

Boven kwart miljoen

Aan de hand van cijfers van het Hypotheken Data Netwerk stelde online bank Knab vast dat de gemiddelde hypotheek voor een starter dit eerste kwartaal 5% hoger ligt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In veel provincies steeg het bedrag dat door starters werd geleend.

Stijgende percentages

Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland zorgden voor de grootste stijging van het percentage, in deze drie provincies steeg het gemiddeld geleende hypotheekbedrag maar liefst met 9%. In het noorden was er sprake van heel andere cijfers. In Drenthe en Groningen lagen de geleende bedragen zo’n 3% hoger ten opzichte van vorig jaar. Friesland komt nog wat lager uit, daar steeg de hoogte van de hypotheekaanvraag door starters met 1%.

7% minder startershypotheken

De stijgende huizenprijzen hebben niet alleen hun invloed op de hoogte van de hypotheekaanvragen, maar ook op de hoeveelheid leningen die überhaupt door starters worden aangevraagd. De eerste drie maanden van dit jaar vroegen 30.979 starters een hypotheek aan, dat is 7% minder dan vorig jaar.

Trendbreuk

In de afgelopen jaren was nog juist in het eerste kwartaal een stijging te zien in het aantal hypotheekaanvragen door starters. In 2018 bijvoorbeeld nog een kleine 2%, maar de jaren ervoor juist telkens meer dan 10%. Een duidelijke, veelzeggende trendbreuk dus: steeds minder starters kunnen een hypotheek aanvragen die past bij hun woonwensen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Aanhorigheid

Een aanhorigheid is een object dat hoort bij een (on)gebouwd eigendom. Bij een woning is dit een garage, een schuur, een tuin, een serre, een aanbouw of uitbouw en een tuinhek. Deze objecten noem …