Minder huizen onder water

20 april 2016

Steeds minder Nederlandse huizen staan onder water. Door de lage hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen heeft naar verwachting aan het eind van dit jaar nog 24 procent van de Nederlanders een hogere hypotheek dan dat hun huis waard is. Eind vorig jaar was dat nog 33 procent. Dat blijkt uit een analyse van de Londense kredietbeoordelaar Moody’s. Moody’s houdt voor ‘onder water’ een percentage van 102 procent van de waarde van de woning aan: het maximum voor nieuwe hypotheken.

Van onder water naar boven water

Moody’s gaat ervanuit dat de huizenprijzen dit jaar met 5 procent stijgen. Een groot deel van de Nederlandse huizen komt daardoor vanzelf weer ‘boven water’. Naar verwachting staat aan het eind van dit jaar driekwart van de Nederlandse huizen niet meer onder water. De lage hypotheekrente is bovendien gunstig voor de betaalbaarheid van woningen en motiveert starters om nu te kopen.

Hypotheekgevangenen

In het rapport van Moody’s, dat op 19 april is verschenen, staat ook de nieuwe term ‘hypotheekgevangenen’. Dit is een groep van 9,1 procent van alle huiseigenaren die als het ware gevangen zitten in hun hypotheek. Zij hebben een schuld van meer dan 102 procent die of volledig aflossingsvrij is of zij hebben onvoldoende inkomen om hun hypotheek te herfinancieren. Het aantal ‘probleemgevallen’ daalt en is naar verwachting aan het eind van het jaar afgenomen tot 6,7 procent. Hypotheekgevangenen komen in heel Nederland voor, maar in Flevoland en Noord-Brabant zijn er twee keer zoveel als in Limburg, Zeeland en Groningen.

Hypotheekrenteaftrek risico

Moody’s is ten slotte positief over de Nederlandse economie en verwacht dat de economie met 2 procent stijgt. Hoge schulden van de huishoudens, de hoge hypotheekrenteaftrek en een vergrijzende bevolking vormen wel een risico.

Wat te doen als het huis onder water staat?

Als een huis onder water staat en de eigenaar gaat niet verhuizen, dan is er geen acuut probleem. Als de huizenprijzen stijgen – en de verwachting is dat dat gebeurt, komt een groot aantal woningen vanzelf weer boven water. Huiseigenaren die een huis met onderwaarde hebben en wel gaan verhuizen, blijven zitten met een restschuld.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Taxatie

Een taxatie is een waardebepaling, die door een taxateur wordt uitgevoerd. In Nederland vereisen geldverstrekkers een taxatierapport, zodat ze de waarde van het huis vast kunnen te stellen. Aan de hand van …