Minder consumenten willen woning kopen

11 augustus 2010

Houten – De plannen van consumenten tot het kopen van een woning zijn in juli voor de zesde maand op rij gedaald. Hiermee bereikt het aantal huizenkopers een historisch dieptepunt.

De grote terughoudendheid bij kopers wordt voornamelijk veroorzaakt door de onzekerheid over de kabinetsplannen en dan met name rond de hypotheekrenteaftrek.

Ook het aflopen van een aantal koopregelingen maakt het voor starters lastiger om een huis te kopen. Economen verwachten dat de recente daling van de vraagprijzen, een nieuwe daling in de tweede helft van dit jaar tot gevolg zullen hebben. De lagere huizenprijzen zullen er wellicht voor zorgen dat de terughoudendheid onder kopers af zal nemen.

Hoe snel de woningmarkt aantrekt hangt grotendeels af van wanneer consumenten duidelijkheid krijgen over de kabinetsplannen. Wanneer het overheidsbeleid met betrekking tot de woningmarkt ongewijzigd blijft, mag men aannemen dat de huizenprijzen in de eerste helft van 2011 voorzichtig aan weer zullen stijgen.

 

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Koopsubsidie

Met koopsubsidie wil de overheid het eigen woningbezit bevorderen. De regels voor koopsubsidie zijn vastgelegd in de Wet Bevordering Eigenwoningbezit (BEW). Wanneer een aanvrager voldoet aan de voorwaarden, kan hij …