Miljoenensubsidie beschikbaar voor betaalbare woningbouw

18 februari 2021

Kajsa Ollongren, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, deelde donderdag met de Tweede Kamer dat gemeenten €226 miljoen subsidie krijgen voor de versnelde bouw van ongeveer 45.000 huizen. Deze subsidie is onderdeel van de zogenaamde Woningbouwimpuls.

Woningtekort

Er is inmiddels een woningtekort van maar liefst 330.000 huizen. De Woningbouwimpuls moet dit tekort terugdringen. In verschillende subsidierondes, waarvan dit de tweede is, verstrekt het Rijk geld (in totaal €1 mrd) aan gemeenten. Hiermee kunnen zij bouwprojecten financieren waar nu te weinig geld voor is.

30 bouwprojecten

Gemeenten hebben voor deze subsidieronde 53 projecten ingediend, waarvan er nu 30 goedgekeurd. Onder andere in Nijmegen, Amersfoort en Zuidplas gaat er goed gebruik worden gemaakt van de subsidie. De bouw laat bij veel projecten nog wel even op zich wachten. Er staan al een aantal projecten in de steigers, maar in 2022 gaat de bouw echt beginnen.

Betaalbare huizen & subsidiedoelstellingen

Er zijn wel een aantal eisen voor de gemeenten die gebruik gaan maken van de subsidie. Zo moet twee derde van de te bouwen huizen betaalbaar zijn. Dat houdt in: sociale huur, woningen voor middenhuur en betaalbare koophuizen (onder de €325.000).

Het eerste deel van de Woningbouwimpuls werd in zomer 2020 toegewezen. Met een bedrag van €350 mln (inclusief BTW) werden zo’n dertig bouwprojecten gestart. Er is nog ruimte voor één subsidieronde, zo liet Ollongren aan de Tweede Kamer weten. De doelstelling is daarmee ruimschoots behaald – er moesten namelijk minimaal 65.000 woningen van de totale subsidie worden gerealiseerd.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Economische gebondenheid

Dit is een gebondenheid met een regio of gemeente die je moet hebben om een huisvestingsvergunning te krijgen in het betreffende gebied.