Miljarden extra afgelost in 2013

30 december 2013

HOUTEN – Het afgelopen jaar hebben Nederlandse huizenbezitters miljarden euro’s extra aan hypotheekschuld afgelost. Dit blijkt uit cijfers van de banken ABN Amro, Rabobank en ING. 

De banken geven aan dat zij aflossingen op hypotheken fors hebben zien toenemen in 2013. In de laatste maanden van het jaar bleek de toename het grootst. De toename van het aantal aflossingen komt wellicht voor uit angst om meer hypotheek open te hebben staan dan de woning waard is, of omdat sparen weinig rendabel is gezien de lage spaarrentes vandaag de dag. Ook de verruimde schenkings- en aflosmogelijkheden spelen hierin een rol. 

ABN Amro geeft aan dat tot eind september  1.46 miljard euro aan extra aflossingen is gedaan dit jaar, wat een stijging is van 33% ten opzichte van 2012. De totale waarde van deze extra aflossingen staan gelijk aan 1% van de gehele hypotheekportefeuille van ABN Amro. Het gemiddelde aflosbedrag ligt bij de bank op 10.000 euro per hypotheek.

Rabobank meldt zelfs een stijging van ruim 60% aan aflossingen ten opzichte van vorig jaar. Hierbij gaat het dan om enkele honderden miljoenen euro’s meer die zij afgelost dit jaar. De bedragen die door klanten extra worden afgelost kunnen variëren van 100 tot 100.000 euro. 

De ING Bank zag in de eerste acht maanden van 2013 een stijging van 34% aan extra aflossingen. Men verwacht bij deze bank aan het eind van het jaar nog eens een versnelling van een verdere stijging, als gevolg van de tijdelijke verruiming van de schenkingsmogelijkheden. 

De grote stijging op het gebied van hypothecaire aflossingen vormt wellicht een hoofdreden voor het achterblijven van de particuliere consumptie. Mens geeft geld niet direct uit in de winkel, maar kiest ervoor om eerst openstaande schulden te verminderen.

 

Bron: Telegraaf.nl 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bezitloos pandrecht

Bezitloos pandrecht is een vorm van pandrecht waarbij het onderpand in de macht van de pandgever blijft. Bij bezitloos pand moet er een authentieke of een geregistreerde onderhandse akte worden opgemaakt.